Je še mogoče rešiti odnos, ko začne ljubezen ugašati?

Je še mogoče rešiti odnos, ko začne ljubezen ugašati? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 5. 2016

Odljubiti se. Zanimiva besedna zveza, kajne? Da se človek odljubi. Neha ljubiti, ni več zaljubljen in želi ven iz partnerske zveze. Kdaj pa človek ve, da ni več v ljubezni?

O odljubljanju mi je povedala stranka. Rekel je: "Žena se je nekega dne odljubila in odšla". Ga gledam in si mislim, kako zanimiva beseda in kakšen ogromen pomen ima. Ste se vi kdaj odljubili? Malce pomislite, se zamislite in bodite iskreni s seboj.

Vsak od nas se je kdaj v življenju odljubil.

Morebiti lahko ta pojem raztegnemo tudi na recimo hobije, ki jih nehamo 'ljubiti' in se zatorej prenehamo ukvarjati z njimi. Lahko pa je to res ljubezen, ki smo jo čutili do nam drage osebe, je nekega dne izzvenela, morebiti prenehala imeti svojo draž.

Marsikdo od nas ima velika pričakovanja glede zaljubljenosti in ljubezni. Dekleta odraščamo ob ljubezenskih šund romanih, gledamo hollywoodska romantične drame, ki imajo vedno srečen konec, in nekako tudi v našem dojemanju ljubezenske zveze menimo, da se brez veliko truda lahko naše sanje o princu na belem konju uresničijo.

Ko v svoji domišljiji in željah hočemo in imamo vizijo, kako naj bi živeli v partnerski zvezi oziroma kako naj bi bil videti naš ljubezenski odnos, smo običajno premalo realni. Vem, zaljubljenost briše realnost.

A ko občutimo prve znake, da vidimo našo ljubezen že malce bolj prizemljeno, z napakicami in s tem, da za seboj ne pospravi na primer kopalnice in pušča nogavice naokoli po spalnici, je verjetno čas, da se prijazno usedeta na kakšno kosilce in se ob prijetnem druženju pomenita, kakšna so vajina pričakovanja glede skupnih partnerskih dogovorov. Sem o tem že pisala, pa se ne bi ponavljala.

Preberite: Zakaj vsaka družina nujno potrebuje dogovore in pravila

Verjamem, da ko je obema jasno, kaj si drug od drugega želita, pričakujeta in hočeta ter zahtevata, in sta to pripravljena tudi dajati, ne samo in zgolj prejemati (saj veste, dajanje in prejemanje mora biti uravnoteženo), potem je mnogo manjša možnost, da se bosta čez čas odljubila.

Zakaj to tako odločno trdim?

Ko se vsak od vaju zaveda, da je ljubezen oziroma zveza ena taka krhka in nežna rožica, ki jo oba zalivata in prijazno gnojita s svojo pozornostjo, spoštovanjem, ljubeznijo in naklonjenostjo, bo ta rožica lepa, močna, imela bo čudovite cvetove in bo dišala dolga leta. Ni vama nič težko narediti, se dogovoriti in po potrebi tudi prilagoditi stare dogovore. Ker sprejeti in upoštevani dogovori varčujejo našo energijo in čas. Saj to že veste, ne?

Vajin odnos je zavestna odločitev, da drug drugemu delata dobro in lepo, varno in prijazno. S tem in z zdravo in ljubečo komunikacijo omogočata drug drugemu tudi osebnostno rast, ki je po mojem mnenju nujno potrebna za zdrav partnerski odnos.

S tem še enega od razlogov za 'odljubitev' prečrtamo. Nista si samoumevna, temveč gradita in vzdržujeta odnos. Pri tem se oba v enaki meri zavedata, da to zajema prilagajanje, sklepanje kompromisov, trdo delo in seveda pridejo tudi rezultati. Vroč objem, topel pogled, oba si delita dobre in slabe trenutke, tudi takrat, ko sta noro utrujena in izčrpana od zahtevnega dela, pleničk in dudic ter nista spala vso noč že nekaj let. Pa se še vedno znata pohecati in poiskati pozitivne lastnosti drug v drugem, lahko pa zgolj v situaciji in okoliščinah, v katerih sta.

No, če bosta vsaj malce delovala v skladu z zgoraj napisanim receptom, se vama ne bo zgodila boleča in žalostna situacija gospoda z začetka mojega sestavka. Bosta ljubljena in sprejeta, varna in srečna.

Preberite še: Vzorec v partnerskem odnosu, ki se ga morate znebiti

Napisala Melita Kuha, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na tel.št. 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.