Kaj govorijo naše najljubše barve?

8. 2. 2010

Svet še zdaleč ni črno-bel. Je pisan in nam ponuja paleto odtenkov, ki lahko na nas vplivajo zelo različno. In poleg tega se po navadi njihovega učinka niti zavedamo ne. Kaj govorijo naše najljubše barve? Kakšen pomen ima posamezna barva?

Že stari Egipčani so svoje templje barvali in so se zavedali pozitivne magičnosti barv. V srednjem veku je bila vijoličasta v vsakem ljubezenskem napitku, stari Kitajci pa so zdravili želodčne težave z rumeno svetlobo. Mi pa vemo, da nas lahko barve osrečijo.

Modra barva pomirja

Modra barva je med vsemi najbolj priljubljena. Na telo deluje zelo blažilno in pomirjujoče. Savnanje v modri barvi blaži in pomirja bolečine. Modra barva blagodejno vpliva na kosti in ožilje ter s tem preprečuje obolelost vegetativnega živčevja. Ugodno deluje pri migreni, obolelem grlu, vročinskih težavah in bolečinah v hrbtu. Ko se znajdemo v težavnih okoliščinah in imamo v glavi pravo zmešnjavo, potem nas bo modra barva zagotovo povsem pomirila in uredila misli. Modra je idealna barva za spalnico. Če ne drugega, si lahko omislite modro posteljnino.

Rumena je barva za dobro voljo

Rumena barva je zelo čista in živa. Hkrati je to barva sonca in s tem seveda tudi vedrine. Najpogostejše asociacije na rumeno barvo so toplota, veselje, svetloba in življenje. Povezujemo pa jo tudi z mladostjo, brezskrbnostjo in sladkostjo. Učinkuje spodbudno, zato je idealna za intelektualno delo, z njo se bolj jasno izražamo in spodbuja bistroumnost.

Izboljšuje spomin in nam pomaga pri odločanju. Utrjuje našo samozavest, nam vliva optimizem in pripomore k večji organiziranosti. Spodbudi pa nas tudi, da smo bolj dojemljivi za nove zamisli. Rumena barva spodbuja motorično dejavnost in ustvarja gibanje. Kot zračna barva najmočneje deluje na dihalne organe. Pomirja živce, deluje antidepresivno in spodbuja ustvarjalnost. Kot topla barva zvišuje krvni pritisk, pospešuje dihanje in pulz. Rumena, zlasti v kombinaciji s črno, pa v naravi pomeni nevarnost.

Rdeča barva daje energijo

Rdeča je zelo optimistična barva, barva vitalnosti in aktivnosti. Je barva vročine, gibanja, borbe in strastnega življenja. Je najbolj človeško izrazna, ekstravertirana barva, ki je povezana s polnostjo življenja, pogumom, žrtvovanjem, ljubeznijo, z močnimi čustvi in dejanji strasti. Rdeča nikogar ne pusti ravnodušnega. Samozavestne ženske imajo rade rdečo barvo in z njo opozarjajo nase. Če ne drugega, obožujejo rdečo šminko na ustnicah. V sebi ima več simbolike in asociativnosti kot druge spektralne barve. Rdeča barva kot užitek simbolizira ljubezen, apetit, moč; kot neprijetno čustvo pa jezo, gnus in razdražljivost.

Zelena barva proti stresu

Zelena barva je tako imenovana barva narave. Navdaja nas z občutkom udobja, sproščenosti in zmanjšuje napetost. Podzavestno jo iščemo, ko smo v čustveni stiski. Vendar strokovnjaki pravijo, da je ­treba biti pri uporabi zelene barve kljub vsemu previden. Pozitiven občutek ima naravno zelena barva, medtem ko zamolklo zelena, ubito zelena in olivno zelena simbolizirajo razkroj oziroma zmanjšujejo veselje in lahko tako celo škodljivo vplivajo ne le na počutje, temveč tudi na zdravje.

Zelena barva je sicer barva zdravja. Poleg ugodnega vpliva na počutje razširja kapilare in znižuje krvni tlak. Zeleno barvo naj bi izbirali ljudje, ki želijo varnost in zanesljivost, zanje pa so pomembni realnost, materialnost in sedanjost.