Kaj morajo sinovi slišati od očetov

Kaj morajo sinovi slišati od očetov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 4. 2016 Vir: Lisa

Tokrat je pred nami nekaj nasvetov, kaj naj bi očetje sporočili svojim sinovom.

Očetje so izjemno pomembna starševska figura, ki pa včasih svoje vloge ne jemljejo primerno resno ali ustrezno.

Žal je v nekaterih družinah tako, da so vsa bremena vzgoje zgolj na plečih mame, oče pa je velikokrat sicer fizično navzoč nekje v hiši, a čustveno in vzgojno odsoten. A smo zato, da takšen nevaren in neprimeren vzorec spremenimo? Smo!

Sin se v svojem razvoju zgleduje po očetu oziroma po moški figuri, ki jo ima v bližini. Če ni očeta, je to lahko bližnji moški sorodnik, trener na popoldanski aktivnosti ali kdo drugi, ki ima močno moško figuro.

A ker je oče najpomembnejši, se bom osredotočila na sporočila, ki naj bi jih sin slišal od očeta, ne glede na to, ali živijo skupaj ali ne. Trdim namreč, da čeprav oče živi drugje, to ne pomeni, da ne more sporočati sinu pomembnih 'moških' življenjskih modrosti.

Oče - vgled in vzornik

Oče je, smo rekli, vzgled sinu in vzornik, po katerem se želi sin ravnati. Tako sin opazuje očeta, kako reagira v določenih situacijah, kaj govori in kako ter kako se odziva na posamezne dražljaje iz okolja. Tako se bo začel odzivati tudi sin.

Oče bi se zato moral odgovorno in modro vesti, predvsem ko je sin v bližini, saj mu s svojimi reakcijami sporoča, kako odrasli ljudje rešujemo vsakodnevne izzive.

Vem, da so očetje tisti, ki so v svojem otroštvu večinoma bili vzgojeni tako, da ne smejo pokazati svojih čustev, da ne smejo biti jezni, žalostni ali prizadeti, temveč da morajo vse to tiščati v sebi ter biti vedno pogumni, borbeni in vztrajni. A časi so se spremenili in današnji otroci se rojevajo z novimi energijami in ogromno znanji, zato vzgoja otrok ne more več biti enaka, kot je bila, ko ste očetje bili mlajši. Zdaj vaši sinovi od vas zahtevajo nov pristop.

Sin želi slišati besede pohvale, priznanje, da vidite njegov trud, slišati mora vaše besede, da ste ponosni nanj. Pokažite mu, da ga želite poslušati.

Vi, oče, ste tisti, ki se morate približati sinu, mu prisluhniti, ga poslušati, kaj želi sporočiti, kaj mu je pomembno in kje potrebuje vašo zaščito.

Nikoli se ne delajte norca iz njegovih misli in razmišljanj in nikoli mu ne recite, da vas ne zanima, kaj mu dogaja ali kaj vam želi povedati. Ne ignorirajte ga, češ da nimate časa in da vam je vse drugo pomembneje kot čustvovanje lastnega sina.

Vedeti je namreč treba, da kolikor boste sami investirali v vajin odnos, toliko boste tudi sami imeli od njega.

Če se boste kar naprej izgovarjali na to, da nimate časa, in boste prednost dajali vsem drugih težavam in izzivom, boste izgubili stik s sinom in nikoli več se vez med vama ne bo spletla tako trdno, kot se ustvari, ko si oče in sin vzameta čas le drug za drugega.

Zato svetujem, da si včasih vzamete čas zgolj za druženje s sinom, igrajta se, ravsajta, tekmujta, pojdita skupaj metat žogo na koš ali igrati partijo tenisa oziroma katere druge igre, kjer sta lahko skupaj.

Tako spletene vezi so zelo pomembne in bodo veljale vse življenje. Sin vas bo spoštoval, ko bo čutil, da ga vi cenite, in spoštujete točno takšnega, kot je. Pokažite mu, da vam ni vseeno za njegove skrbi. Pomembno je sinovo zavedanje, da se vedno lahko zanese na vas.

Če sin ne bo prejel sporočil od očeta kot odrasle pomembne osebe, bo iskal potrditve pri sovrstnikih, ki pa, kot vemo, lahko zelo uničujoče vplivajo na občutljivega pubertetnika, ki išče svoje mesto pod odraščajočim soncem.

Zato polagam na srčka očijem, tatijem in fotrom, da zberete pogum in svojega sina objamete ter mu zašepetate, kako ga imate radi.

Recite mu, kako ste ponosni nanj, da veste, da se trudi in da mu boste vedno stali ob strani, ne glede na to, kaj se mu bo dogajalo med leti odraščanja. Vem, da boste to zmogli, ker gre za vašega sina, vašo kri. Ne sme in ne more vam biti vseeno!

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na info@svetovalnica.si ali pokličite na 031 666 168. Več pa si lahko preberete še na www.facebook.com/Svetovalnica in www.svetovalnica.si.