Kako in zakaj postaviti meje (in končno preprečiti, da bi vas kdo izkoriščal)

Kako in zakaj postaviti meje (in končno preprečiti, da bi vas kdo izkoriščal) (foto: profimedia) profimedia
29. 8. 2019

Če ne postavite svojih mej, dovolite ljudem, da vam naložijo več bremen, kot ste jih zmožni nositi in izkoristijo vašo prijaznost ter dobroto. 

Osebne meje so neke vrste pravila in vodila, ki jih posameznik postavi zato, da jasno definira svoje cilje in prepričanja. Od njih ne bi smel odstopati in tudi ne dovoliti, da bi jih drugi prestopili. Postaviti si jih moramo vsi, da bi se zaščitili pred emocionalno in fizično zlorabo ter nadzoru drugih nad nami. 

Kako izgledajo zdrave meje?
  • Spoštujejo mnenja drugih. 

  • Ne žrtvujejo potreb nekoga drugega. 

  • Vemo, katere osebne informacije lahko delimo naprej in katere zadržimo zase. 

  • Imeti jasno predstavo o ciljih, željah in vrednotah, o katerih se ne bomo pogajali. 

  • Sprejeti, kadar nekdo reče “ne”. 

  • Ne dovolimo, da besede in dejanja drugih vplivajo na naše reakcije. 

Postaviti morate dva tipa mej: fizične in čustvene

Fizične meje vključujejo vaše telo, osebni prostor in zasebnost. Je kot neke vrste ščit, ki vas varuje pred zunanjim svetom. Fizične meje izražamo z govorico telesa, načinom komunikacije in izražanja, oblačili in gestami. Tudi sami ste to zagotovo že izkusili, ko je na primer nekdo med pogovorom stal preblizu. Verjetno ste se podzavestno pomaknili nazaj, dokler niste vzpostavili razdalje, ob kateri vam je bilo prijetno. 

Pri čustvenih mejah pa določimo, kako in koliko bodo ločene misli, čustva in sistem vrednot od drugih. Vključujejo vedenje, prepričanja, odločitve, ideale, odgovornost … Zato krhke čustvene meje ponudijo vstop drugim, ki pričnejo manipulirati in opravljati z življenjem nekoga drugega. Lahko se  zgodi, da vedno upoštevate mnenja drugih in naredite tako, kot pravijo oni, sebe pa zapostavite. Svoji osebnosti ne dovolite, da bi se izrazila. Če ste v takšnem položaju, lahko preverite s preprostim vprašanjem: kdaj ste nazadnje počeli kaj, kar imate radi? Je bilo to dolgo nazaj ali se to zgodi vsak dan?

Zdrave meje vam pomagajo ohraniti spoštovanje do sebe, izraziti osebnost in ugotoviti, česa si v življenju pravzaprav želite.

Preverite tudi: