Kako lahko starši koristimo otrokom

Kako lahko starši koristimo otrokom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 7. 2016 Vir: Lisa

Da ne bom vedno pisala o tem, kako naj starši zdravo vzgajamo potomce, bom tokrat malce obrnila besede in se povprašala, kako lahko koristimo otrokom.

Se pravi, da imajo naši otroci nekaj pametnega od nas, pa pri tem absolutno ne mislim permisivnosti oziroma da se otroku vse dovoli. Seveda še velja vzgoja z brezpogojno ljubeznijo in sprejemanjem, pa vendar z nekaj omejitvami.

Bodite jim vzgled

Starši lahko koristimo otrokom tako, da smo jim vzgled. Predvsem tako. Na predavanjih in delavnicah za starše, na katere me pogosto povabijo različna podjetja za njihove zaposlene starše, vedno povem, da ko vzgajamo otroke, moramo najprej prevzgojiti sebe. Zgolj z besedami in vbijanjem nekih navodil otroku, ki pa jih sami redno kršimo in se jih ne držimo, ne moremo od potomca pričakovati, da se jih bo držal. Ker se jih mi odrasli ne.

Pomislite, kako vzgajajo recimo muce svoje mladičke. Nekajkrat jim pokažejo, kako one lovijo. Mladički s posnemanjem mamice ponavljajo njena dejanja in slej kot prej ulovijo kakšno miško. Približno tako v grobem se recimo učijo tudi naši otroci, ko nas opazujejo in skenirajo in nato ponovijo, a da se tega običajno ne zavedajo ne otroci in tudi mi starši ne. Enostavno ta prenos poteka neslišno, procedura se vtiskuje v osebnost otroka in tudi, ko bo odrasel, bo večinoma ponavljal vzorce svojih staršev. Prek osebnostne rasti nato odrasli lahko ozaveščamo in korigiramo vtisnjene vzorce, ki so nastali zaradi odnosa, ravnanja in vzgoje staršev do nas v najbolj zgodnji dobi oblikovanja osebnostne strukture.

Družinska pravila

Starši koristite otrokom tudi tako, da se skupaj z njimi usedete in se vsi družinski člani dogovorite, kakšna družinska pravila boste oblikovali. Zapišite jih, narišite jih na velik plakat, na tablo, lahko tudi na zid, če ste bolj svobodomiselne in kreativne narave.

Zapišite, kakšna pravila vedenja veljajo v vaši družini, kako se vedete ob obroku za mizo, kakšna je procedura po jutranjem bujenju in večernem spravljanju v posteljo, zlasti če so otroci še predšolski, ker je zelo pomembno, da se navadijo na enako rutino zjutraj in zvečer. S tem si boste starši prihranili desetkratno ponavljanje, da naj si gre umiti zobke, potem pa boste enajstič zatulili kot zver, da naj že enkrat odnese rit v kopalnico. Nima smisla se dreti, če se seveda lahko dovolj zgodaj v razvoju otroka mirno dogovorite za pravila.

No, ob tem naj poudarim, da se večine teh pravil morate držati tudi starši. Na primer, kako se vedete med seboj, zlasti vidva kot odrasla, oči in mami. Ker otroci nehote vpijajo vajin odnos in približno takšnega bodo oblikovali tudi oni pozneje do svojih punc in fantov, ko jih bo puberteta izzivala s hormonskimi napadi.

Potem pa ...

Otrokom koristimo tudi pozneje, ko so najstniki in se iščejo. Malce so izgubljeni, obenem pa zelo pametni v tem, da vse razumejo in vse vejo. Pač klasični sindrom pubertetnika.

In starši smo največje face takrat, ko se ne vpletamo v brezplodne konflikte z njimi in ne dokazujemo, kako se motijo naši hormonov polni mladostniki, temveč jih poslušamo, morebiti povprašamo, zakaj nekaj tako zagotovo menijo, kaj bi lahko oni naredili drugače, na koncu pogovora pa svojega najstnika zgolj objemite, če vam bo to seveda dovolil, in mu zašepetajte na uho, kako ga imate radi in da veste, da se trudi ter da ste vedno nekje tukaj, da mu pomagate, ko se bo znašel v zagati ali v stiski.

Zagotavljam vam, da se vam bo tak pristop k najstniku zelo obrestoval malce pozneje, proti zaključku adolescence, se pravi ob koncu srednje šole, ko bo mladi človek prišel k vam, vas objel in po tihem priznal, da ste mu bili v oporo in pomoč, ko je bluzil in se iskal.

Tako je, bodimo tudi koristni mi njim. Ker marsičesa ne vemo, veliko stvari pa otroci čutijo brez besed. Torej se ravnajte po načelu, da kar otroka učite, se tudi sami držite.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok; v reviji Lisa

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličine na tel. št. 031/666-168. Več pa si preberite še na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Preberite še: Rezanje popkovine s strani staršev