25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako oprostiti, ko ne dobite opravičila

Kako oprostiti, ko ne dobite opravičila (foto: Profimedia) Profimedia
31. 12. 2017

Kuhanje starih zamer spodkopava vašo srečo in vam vsak dan daje razlog za negativnost. A kako oprostiti, ko se oseba ni pripravljena opravičiti?

Ko vas nekdo prizadene in se izkaže, da je krivda v celoti na njegovih ramenih, pričakujete opravičilo in prav bi bilo, da bi ga dobili. Kaj pa storiti, ko ga ne dočakate? Ali je življenje dovolj dolgo, da gojite zamere in živite v preteklosti? Tu je nekaj nasvetov, kako se spopasti z ljudmi, ki se ne opravičijo:

  • Osredotočite se nase

Ko vas nekdo vznemiri in vas jeza spremlja še nekaj dni, osebi dajete veliko moč nad svojim življenjem. Ne dopustite, da bi bili zaradi enega posameznika vaši dnevi depresivni. Okrog vas se dogaja kopica čudovitih stvari, ki ste jih prezrli, medtem ko ste se obremenjevali z opravičilom, ki ga ne boste nikoli dobili. Seveda ni pravično in krši vsa pravila, vendar boste dogodek morali pustiti za seboj. Oseba, ki se ne zna opravičiti, ima veliko večji problem kot je vaša zamera.

  • Živite za sedanji trenutek

Zamera se je zgodila v preteklosti in tam ste ostali tudi vi. Ko nenehno iščete pravico, zamujate priložnosti in lepe trenutke, ki vam jih ponuja sedanjost. Morda ste zaradi tega tako zaslepljeni, da ste pozabili na prijatelja, ki vas zelo potrebuje. Zamere škodijo le tistemu, ki jih goji in to ste v tem primeru vi sami. Zato pozabite na ta dogodek in živite dalje. Če se večkrat ponovi, da vam oseba ne nameni opravičila, ni vredna, da ji posvečate svoj čas. Dobro izberite ljudi, ki vas obkrožajo.

  • Sami določate svoje počutje

Zavedajte se, da sta dobro in slabo počutje pretežno odvisna od vas. Nekaj dejavnikov ne morete nadzirati, tiste ki lahko, pa obrnite sebi v prid. Če bi na dolgi rok čutili sovraštvo do določene osebe, bi vas to razjedalo in na koncu spremenilo v večnega pesimista. Pa niste takšni. Včasih življenje ni pravično in prej kot se s tem sprijaznite, prej boste oprostili tudi osebi, ki vas je prizadela. Iz situacije se raje česa naučite in naslednjič bolj pazite, komu zaupate.

  • Ne iščite priložnosti, ko boste lahko upravičeno užaljeni

Vsi poznamo ljudi, ki prežijo na vsako priložnost, ko bodo lahko spet igrali žrtev. Želijo si pozornosti in očitno je ne znajo dobiti na drugačen način. Ne prelevite se v takšno osebo. Spomnite se, kaj dobrega vas obkroža in dela boljšega človeka. So to prijatelji, družina, partner, poklic, šport, hobi? Zaradi vsega tega se je vredno potruditi in se kdaj pa kdaj ugrizniti v jezik. Vadite lahko tudi s preprosto vajo: vsak dan se pred spanjem zahvalite za vsaj tri stvari, ki so danes izboljšale vaše počutje. Prej kot se zaveste, boste v svetu iskali dobro namesto slabega.

  • Raje dajajte kot prejemajte

Slišati opravičilo od nekoga, ki vas je prizadel, je dober občutek in stvari spet postavi na svoje mesto. Veste, da mu je žal in si prizadeva, da takšnega dejanja ne bi več ponovil. Ko olajšanja ne dočakate,  pa si ga morate dati sami. Čeprav je težko, se za nekaj trenutkov postavite v čevlje te osebe. Kaj jo v resnici tare? Ima specifične težave, zaradi katerih se je znesla na vas, čeprav niste ničesar krivi? Namesto zamere ponudite pomoč in razumevanje. Tokrat morate biti vi tisti, ki požre neugodje in ponudi roko. Če je vaša pomoč zavrnjena, pa ste naredili vse, kar je bilo v vaši moči. Vedno raje dajajte kot prejemajte, saj vam bo to prineslo več sreče.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri