Kako otroku olajšati neprijetno izkušnjo in bolečino ob ločitvi staršev

Kako otroku olajšati neprijetno izkušnjo in bolečino ob ločitvi staršev (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 10. 2014 Vir: Lisa

Ločitev in razhodov je preveč, a tako žal je.

Se pa tudi dogaja, da zaradi ekonomsko težje situacije par ostaja skupaj, čeprav se ne prenašata, se prepirata in si vlečeta točno tiste živce ven, ki si jih ne bi smela, a si enostavno ne moreta privoščiti ločitve, iskanja drugega stanovanja, plačevanja preživnine in vseh preostalih stroškov, ki se kopičijo, ko gre eno gospodinjstvo narazen in se oblikujeta dve.

Ločitev in otroci, ki so vmes

Takšni otroci so tampon cona med staršema, ki svojo energijo in misli usmerjata v večji meri v jezo in prerekan­ja, nasprotovanja in nekomuniciranje in pozabita na to, da sta tudi starša, ne samo partnerja.

Sicer bodo številni partnerji ponosno povedali, da se ne prepirajo pred otroki in da menda oni ne vedo, kaj se turobnega dogaja med očijem in mamico. Pa se na tej točki vprašajmo, ali je to vedno primerno?

Seveda je hvalevredno, da ni otrok žrtev medsebojnega obračunavanja staršev in da mu ni treba poslušati verbalnega nasilja, manipulacij in drugih zlorab, ki so zelo pogosto orodje v boju med part­nerjema, ko ni več tolerance in spoštovanja. A pomislite, kakšen šok doživi otrok, ki baje živi v urejeni in ljubeči družini, ko naenkrat en dan na primer oče odide za vedno. Otrok ni seznanjen s težavami med staršema, prepričan je, da je vse v najlepšem redu, pa se v enem dnevu njegova iluzija podre kot hišica iz kart.

Spet druga krivica, ki se zgodi otroku, ko starša pred njim skrivata, da se ločujeta, je ta, da otrok intuitivno čuti, da med njima ni vse okej, da sta jezna, žalostna, besna, živčna, a tega navzven ne kažeta. Otrok njuna čustva čuti, a si jih ne zna interpretirati, ker nima še izkušenj iz odraslega sveta, pa si zato, da se nekako pomiri, naredi svoje notranje odgovore zgolj v glavici, ki so lahko zelo ogrožajoči in nevarni za otroka. A kot vemo, se ločujoča se starša bolj osredotočata na to, kako si bosta prizadejala bolečino, in rahlo 'pozabita' na to, da bi bilo zelo primerno otroku povedati, kaj se dogaja.

Pogosto prebiram grozljive zgodbe ljudi, ki se soočajo z razvezo in se borijo za skrbništvo in stike z otroki, obenem pa zanemarjajo iskren pogovor, s katerim bi otroku njegovi starosti primerno povedali, kaj se dogaja.

Verjemite, naši otroci so veliko bolj dojemljivi za naša čustva in želijo vedeti, kaj se v družini dogaja. Bodite iskreni do svojih potomcev in jim primerno, obzirno in ljubeče povejte res­nico, seveda upoštevajte starost otroka in po možnosti poskušajte povedati novico o ločitvi oba starša skupaj. Naj otroci vidijo, da oba enako mislita in da se obetajo spremembe, vendar se v ljubezni in varnosti otrok obeh staršev ne bo nič spremenilo. Ali to zmorete? Iskreno se vprašajte.

Otrok kot orodje in orožje

Prav tako strogo obsojam, da nekateri starši začnejo uporabljati lastnega (!) otroka kot orodje in orožje v boju proti bivšemu partnerju. Trdijo, da želijo za otroka vse najboljše, v istem hipu pa ščuvajo in perejo možgane otroku, češ, kako je drugi starš slab, nesramen, ni mu za zaupati in ga črnijo na vse pretege.

Ali se ob takšni manipulaciji in maltretiranju otroka zavedajo, kaj povzročajo mlademu bitju? Ki je navezan na oba starša? Ki ju ima rad in ki sta še pred kratkim bila varen pristan za družino?

Razmerje po razvezi

Največji dosežek je po moje to, da lahko bivša zakonca odrineta medsebojne zamere in jezo, ko gre za vprašanja vzgoje, in četudi ločena, v zdravem starševskem zavezništvu vzgajata otroka, torej da še vedno sodelujeta kot starša, kajti to bosta ostala vse življenje! Ni treba, da sta prijatelja, nujno pa je, da se o vseh pomembnih vidikih vzgojnih ukrepov uskladita in domenita, kako bosta oba enako vzgojno obravnavala otroka. S tem pomagata otroku, da odraste v zdravo in samostojno osebnost. To pa si vsi starši želimo za svoje otroke, kajne?

Melita Kuhar pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok, foto: Shutterstock

Melita je dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.