Kako premagati strah pred uspehom

Kako premagati strah pred uspehom (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 7. 2015 Vir: Lisa

Strah je čustvo, ki nas opomni, da je pred nami neka nevarnost, in nas želi pred tem obvarovati tako, da nas 'odvleče' proč od povzročitelja strahu.

Mnogo ljudi si želi, da bi bili uspešni in cenjeni, priznani, spoštovani, pa skozi življenje kar naprej sprejemajo odločitve, ki jim to njihovo željo rušijo. In potem se pritožujejo, da nimajo nikoli prave sreče ali da je šla priložnost mimo njih, pa še kdo drugi jim je stal na poti do uspeha. Milijon izgovorov.

Vedno imejmo pred očmi, da živimo lastna življenja, in kot se odločamo in kakršne izbire delamo, tako bo tudi teklo naše življenje. Sami smo odgovorni za uspeh ali neuspeh doseženih sanj, ciljev ali hotenj, ker smo mi tisti, ki se odločamo tako ali pa drugače. S tem so vedno povezane tudi določene posledice. Verjetno se vam zdi nenavadno, da bi bilo koga strah uspeha, a je to pravzaprav dokaj pogost pojav.

Da bi spremenili svoj zavestni tok tako, da bi res bili pripravljeni na odločitve, ki bi nam omogočale uspeh, bi svetovala, da se najprej zavedate, da vi sami vplivate na to. Vprašajte se, kaj si resnično želite. Iz srca. In kaj ste pripravljeni za to narediti. Ali se boste za dosego želenega cilja premaknili iz trenutne cone udobja ter aktivirali svoje potenciale, ne glede na to, da s tem prevzamete tudi določena tveganja za neuspeh?

Poskušajte realno oceniti, kakšne so vaše zmožnosti in kaj je vaš prvi, majhen, a dosegljiv cilj. Kajti ko dosežemo ta nižje postavljen cilj, okrepimo lastno vedenje, da smo sposobni in da smo se na poti doseganja tega cilja nekaj tudi naučili, kar okrepi našo lastno vrednost in samozavest. Eno je povezano z drugim.

Lista prioritet

Pogosto pravim, da naj si vsakdo napiše listo prioritet, torej tistih ciljev ali želja, ki mu največ pomenijo. Razvrstite jih od najbolj močnega cilja do manj. Pomembno je, da sploh prepoznate, kaj vam je pomembno ter kako močno si nekaj želite.

Na poti do uspeha je pomembna tudi strategija, kako najbolj učinkovito priti do načrtovanega cilja. No, k temu bi še lahko dodali segment poguma, da greste v spremembe lastnega dosedanjega stanja. Kajti uspeh je nekaj, za kar se je vredno boriti.

Kako pa je videti strah pred uspehom?

To je občutenje, ki se ga običajno ne zavedamo, povzroča pa destruktivne posledice, ki se lahko navzven kažejo v avtodestruktivnem vedenju (alkoholizem, beg v različne vrste odvisnosti), ne znamo ustrezno reševati nesoglasij, motivacija upada ali pa se kar izgubi.

Če nam nekaj uspe, lahko občutimo slabo vest ali nas preplavi občutek krivde, saj smo kot otroci pogosto poslušali od staršev, da nisi za nobeno rabo ali pa da iz tebe nič ne bo, lahko so rekli, da si slabič ali lenuh. Preplavita nas tesnoba, pesimizem in mislimo si, da je brez veze, da nekaj začnemo delati (četudi si to zelo želimo), ker tako ali tako nima smisla, saj nam ne bo uspelo. Vam zveni znano?

Nekje sem prebrala, da je takšno življenje s strahom pred uspehom podobno vožnji z avtom, ko neprestano gledamo v vzvratno ogledalo ali pa je zategnjena ročna zavora. Lahko imamo občutek, da smo v začaranem krogu ali pa da se kar naprej zaletavamo v neprebojni zid. Vse to so simptomi, ko je treba začeti iskati notranje vzorce in predrugačiti ponotranjena prepričanja, ki nas vodijo v to negativno usmerjeno spiralo doživljanja naših uspehov oziroma neuspehov.

Premagati strah pred neuspehom je veliki izziv, ki ga zmorete, če si le dovolj želite in ste pripravljeni aktivirati vse svoje sile in se ne predate ob prvem neuspehu.

Z vztrajnostjo in voljo do boljšega življenja lahko delate čuda, pa tudi strah se lahko premaga, če si le za to dovolj prizadevamo in zgolj ne jamramo, kako se nekaj ne da narediti ali naučiti.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok, v reviji Lisa

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168.