Kako razumeti moške

Kako razumeti moške (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 6. 2013 Vir: Lisa

Današnji recept bo namenjen predvsem ženskemu občinstvu, da bomo dame znale malce bolje razumeti moški svet in bomo s tem morda prispevale svoj delež k manjšemu trenju med moško in žensko polovico.

Med vami se bodo našle tudi ženske, žene, gospe in gospodične, ki bodo hitro zavpile, da ni šans, da obstaja kakšen recept, s katerim bi se eni in drugi bolje razumeli, da je moške nemogoče razumeti, kaj šele jim karkoli sporočiti, da bi razumeli. No, s tem se jaz osebno ne strinjam.

Dejstvo je seveda, da je naše razmišljanje in dojemanje stvarnosti različno, prav tako ne obstaja enako videnje za isto zadevo. Moški bo rekel, da je neka stvar zelena, ženska bo rekla, da ni zelena, temveč je zelenomodra, in vzrok za prepir je tukaj. Seveda sem zdaj banalizirala, a želim poudariti, da če želimo svoje misli, želje in potrebe razložiti moškemu, potem je treba v to vložiti tudi nekaj truda in volje. Se strinjate?

Gremo naprej, recept se piše kar sam. Večina moških deluje po principu, da razumejo hitreje in lažje, če jim neko situacijo, zadevo ali predmet predstavimo enostavno, brez dodatnih olepšav ali komentarjev.

Potrebujejo argumentiran pristop, jasno in glasno jim moramo povedati oziroma predstaviti, o čem govorimo, ker se moški večinoma borijo v svoji glavi s tem, da odvržejo odvečne informacije.

Zlahka se zato pripeti, da ne upoštevajo niti pomembnih dejstev, ker so se njim zdela nezanimiva ali brez pomena, saj so bila zavita v različne komplicirane stavke ali dodatke, pri katerih pa moški počasi že omagajo.

Zdaj tvegam, da bo moški del občinstva dvignil levo obrv, češ, kaj se grem, saj nisem moški in ne morem vedeti, kako delujejo moški v svojem razmišljanju.

Da, res sem ženska, a nekako tudi sama včasih razmišljam po moško in uporabljam moški princip dojemanja realnosti, kar mi je včasih v veliko pomoč, saj hitreje procesiram neke okoliščine ali dejstva ter veliko lažje razumem in dojamem moške v njihovi verbalni nemoči, sploh pri izražanju svojih čustev.

Tukaj jim lahko pomagam, saj razumem, kako se borijo s svojo notranjostjo, ker niso najbolj vešči branja čustvenega sveta, ki pa je pri moških enako velik kot pri ženskah, le da ne znajo, ne upajo ali ne zmorejo tega izraziti tako, da bi me ženske to razumele in sprejele.

No, kdaj pa kdaj se zalotim, da je moje 'moško' pojmovanje realnega sveta včasih naporno, saj se mi zdi, da bi morala sama vse znati, obvladati, ne bi smela pokazati svoje šibkosti ali ranljivosti, torej večinoma delujem z moške pozicije, kar me včasih hromi kot žensko, a ker se tega zavedam, vse bolj v sebi negujem tudi tipične ženske lastnosti.

Torej, zdaj razumete, zakaj današnji recept poskušam podati skozi oči ženske, ki razmišlja kot moški.

A vendar, ker se zavedam svoje prednosti in šibkosti, se učim delovati tudi sama, tako da poskušam tako moškemu kot ženski sporočiti svoja razmišljanja na način, da oba hkrati razumeta. Torej, preplesti argumentirana dejstva s čustveno noto, povedano jasno, jedrnato in preprosto.

Se vam sliši oziroma bere komplicirano?

Pa ni. Pomislite na svoje drage moške, kako vas včasih debelo gledajo, ko jim nekaj razlagate ali želite od njih, oni bi poenostavili zadevo, pa mogoče ne upajo oziroma niti ne vedo najbolje, kaj želite od njih, pa si ne upajo tvegati.

Obenem pa sami moški težko pokažejo in izrazijo svoja ogromna nežna, ljubeča čustva, ker se niso naučili, kako to narediti, nihče jim ni sporočil, da to sploh smejo na svoj način, ker so jim skozi odraščanje sporočali, da morajo biti trdni, da ne smejo kazati čustev in jokati ali biti srečni.

Zato, drage moje ljube dame, če jim znamo in dovolimo, da naši moški pokažejo svoj čustveni svet, bomo tudi same pridobile neprecenljivo vrednost – ubranost in zadovoljstvo v partnerstvu.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok