Kako rešiti spor s trmasto osebo

Kako rešiti spor s trmasto osebo (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2017

Ste se že kdaj prerekali s trmasto osebo? Takšno, ki vztraja pri svojem in ne popusti niti za centimeter? Morda vam naslednjič uspe s temi nasveti.

Ko se znajdete v zadregi, uporabite te nasvete za pogajanje s trmasto osebo:
  • Predstavite obe strani

To zagotovo že veste in v teoriji se sliši povsem logično, realnost pa je drugačna. Izboriti si besedo in razumno preučiti vse argumente je v sporu skoraj nemogoče, še posebej, če oseba vztraja pri svojem. Prav zato pa je pomembno, da ne poveste le svoje strani, ampak tudi tisto drugo. Predstavite vse možne izide in argumente, da vam bo oseba prisluhnila. Če zagovarjate le svoje prepričanje, je sogovornik prepričan, da se mora braniti, zato vas ne posluša, ampak začne pojasnjevati svoje mnenje. Ko predstavite vse argumente pa mu ponudite možnost, da pogleda celotno sliko in razume vaša stališča.

  • Pokažite večjo sliko

V sporu nas mnogokrat prevzame želja, da bi sogovorniku dokazali, da ima narobe. Ko boste uveljavili svoj prav, vam bo to prineslo zmago v prepiru, vendar občutek zadovoljstva ne bo trajal dolgo. Če želite, da vam oseba prisluhne, predstavite širšo sliko, namesto da zagovarjate le svoje argumente. Morda boste uvideli, da se tudi vi pri čem motite, prijatelj pa bo spoznal, da ste imeli prav. Morda oba želita najboljše za določeno stvar, vendar v hitenju in razlaganju, zakaj sta najpametnejša, nista opazila, da se trudita za isti cilj. Ko bosta stopila korak nazaj in situacijo pogledala z razdalje, bo pogovor stekel lažje.

  • Izpostavite tudi negativne plati argumenta

Nihče ne mara priznati, da njegova rešitev ni popolna in da ima argument nekaj lukenj, vendar je resnica takšna, da pri vsaki stvari lahko najdemo tudi nekaj negativnega, če to iščemo. Zato se izognite očitkom in kar sami predstavite negativno plat, potem pa poudarite tudi pozitivno in predvsem tisto, kar zagovarjajte. Sogovornika spodbudite, naj stori enako. Ko boste sami priznali, da vaš pogled ne reši vsega, vendar ima močne strani, bo prijatelj težje predstavil svojo »popolno« rešitev. Pomagali mu boste videti, da tudi v njegovi razlagi nekaj manjka.

  • Poudarite, da odločitev ni vaša

Trmasti ljudje se bodo počutili razdraženo in užaljeno, če bodo mislili, da jim vsiljujete svoje mnenje in prepričanje. Zato na koncu pogovora poudarite, da se vsak posameznik odloča zase, saj bo moral s svojimi odločitvami živeti. Dajte tudi vedeti, da vas drugače misleči ljudje ne motijo, vendar da tudi sami ne boste odstopali od tega, kar trdno verjamete. Ne silite jih, naj živijo po vaših pravilih.

Preberite tudi: