Kako se bo obnašal narcis, ko bo videl, da ste srečni?

4. 2. 2024
Deli
Kako se bo obnašal narcis, ko bo videl, da ste srečni? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko vas narcis vidi srečnega, se morda ne bo dobro odzval. Ključno je, da takšno situacijo prepoznate in preprečite manipulacijo.

Če ste imeli opravka z nekom z narcističnimi lastnostmi, morda veste, kako škodljiv je lahko odnos s tako osebo. Okoli narcisov je težko pokazati srečo in zadovoljstvo, saj nam lahko tak človek zavida, manipulira z nami in uniči našo srečo.

Ne spreglejte:

Kako bo narcis reagiral ob tuji sreči?

Niso vsi narcisi nesrečni, vendar mnogi težko najdejo zadovoljstvo. Še posebej so lahko nesrečni takrat, ko niso v središču pozornosti; ko sami niso tisti, ki prejemajo pohvale in ki žanjejo uspehe. Težko vidijo srečo drugih ljudi, razen če to koristi njim osebno ali izboljša njihov status. Zaradi zagledanosti vase so lahko tudi prepričani, da drugi ne bi smeli biti srečni, razen, če je to zaradi njih.

Narcis bo s svojim toksičnim obnašanjem razvrednotil srečo drugih. Ob vašem uspehu bo morda želel poiskati napake ali namigniti, da vaš uspeh sploh ni nič takšnega. Morda bo skušal izpostaviti svoje uspehe in s tem poskrbeti, da pozornost ostane na njemu. Iz zavisti lahko pride tudi do izbruhov jeze, prepirov, sramotenja druge osebe.

Kako se odzvati na vedenje narcisa?

Pomembno je, da se zaščitite in ne dopustite, da bi drugi ljudje pokvarili vašo srečo. Tu je nekaj načinov, ki so vam lahko v pomoč

  • Ignorirajte njegovo negativnost: preslišite nesramne komentarje in opazke, ki bi lahko zmanjšali vašo samozavest.
  • Prepoznajte manipulacijo: bodite pozorni na to, ali narcis želi spremeniti vaš pogled na neko situacijo.
  • Opomnite se na razloge za srečo: če se vas komentarji narcisa dotaknejo, se spomnite na tisto, kar vas osrečuje. Ozavestite svoje uspehe in se opomnite na to, da si zaslužite srečo.
  • Izogibajte se prepirom: s prepirom z narcisom ne boste dosegli ničesar, lahko pa vas spravi v slabo voljo.
  • Postavite meje: v odnosih postavite jasne meje in izrazite, kakšno obnašanje pričakujete.

Ne pozabite, da si tudi vi zaslužite srečo in ne dovolite nikomur, da bi vam to vzel. Pomembno je, da se obdate z ljudmi, ki bodo slavili vaše uspehe in vam resnično privoščili srečo; v takih odnosih bo vsak uspeh še toliko slajši, ker ga boste lahko delili.

Vir: psychcentral.com

 

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger