Kako se spopasti z jezo in ohraniti mirne živce?

Kako se spopasti z jezo in ohraniti mirne živce? (foto: profimedia) profimedia
8. 2. 2019

Ko na jezo odgovorite z več jeze, si delate več škode kot koristi.

Ker se z jezo srečujemo večkrat, kot bi si želeli in se boste morali tudi sami z njo slej ko prej spopasti, je tu nekaj načinov, kako ohraniti mirno kri.

Odštevajte. Začnite pri deset in počasi štejte do nič, nato pa še od nič do deset, če prvič ni pomagalo. Kadar ste zelo jezni, začnite pri 100. Med štetjem se bo utrip srca umiril in vi boste postali bolj mirni ter lažje odreagirali pravilno.

Poslušajte glasbo. Glasba lahko v trenutku izboljša razpoloženje, zato imejte pri roki vedno slušalke in predvajalnik glasbe ali pametni telefon. Poslušajte svoje najljubše pesmi in se prepustite melodiji. Če ne morete zares prisluhniti, pa si melodijo odvrtite v glavi. Sliši se čudno, a ko boste poskusili, boste pozitivno presenečeni.

Pojdite na sprehod ali izvedite druge športne aktivnosti. Sprostili boste misli in prečistili glavo, vadba pa je dobra tudi za telo. Vrnili se boste popolnoma sproščeni, sposobni razmisliti, kako najti rešitev na vaš problem.

Dihajte. Kadar ste jezni, je dihanje plitko in hitro. Ustavite proces in ravnajte ravno obratno: dihajte skozi nos in izdihnite skozi usta, dihanje pa naj bo počasno in globoko.

Ponavljajte svojo mantro. Če imate kakšno misel ali besedo, ki vas pomirja, se je spomnite v trenutku jeze. Ponavljajte jo znova in znova, dokler si ne boste začeli verjeti, da bo z vami vse vredu. Naj vas spremlja tudi na mestu, kjer preživite največ časa, na primer v službeni pisarni.

Zmasirajte si ramena in vrat. Nežni krožni gibi imajo podoben učinek kot joga - sprostijo mišice, pomagajo nadzorovati telo in pomirjajo. Začnite pri vratu, čisto pod lasiščem in se pomikajte navzdol do ramen. Že po nekaj minutah masaže boste opazili razliko.

Pišite. Ko na primer prejmete elektronsko sporočilo, ki vas zelo razjezi, zapišite vse, kar v tistem trenutku želite reči, vendar ne kot odgovor na sporočilo. Odprite zvezek ali novo sporočilo, ki ne bo namenjeno nikomur in se razpišite tam. Ko daste vse iz sebe, boste lažji in mirnejši, zato boste osebi lahko odgovorili bolj objektivno kot bi sicer.

Pobegnite v mislih. Ker ne morete fizično odpotovati na kraj, ki vas pomirja in kjer bi si spočili misli, to naredite vsaj v svoji glavi. Umaknite se v miren, tih prostor in razmišljajte o kotičku, kjer ste vedno srečni. Morda je to kraj, kjer ste preživeli počitnice, domače okolje, bližina določene osebe ...

Prenehajte govoriti in razmislite. Ko je v vas nakopičenih toliko negativnih čustev, boste verjetno izrekli kaj, kar boste kasneje obžalovali. Zato ravnajte kot otroci: prenehajte govoriti in skušajte razmisliti. Če tega ne morete storiti na mestu, se umaknite iz situacije in premislite na mirnejšem kraju.

Smejte se. Čeprav se boste sprva morali smejati na silo, bo to pomagalo izboljšati razpoloženje. Če imate možnost, si oglejte zabaven posnetek ali prikličite vesel spomin. Kmalu boste bolj sproščeni in hvaležni, da niste odreagirali z jezo.