Kako ustaviti obrekovanje z 1 stavkom

Kako ustaviti obrekovanje z 1 stavkom (foto: Profimedia) Profimedia
3. 10. 2022

Navada obrekovanja drugih in širjenje nepreverjenih govoric običajno ne prinese nič dobrega. Ko se znajdete v situaciji, kjer nekdo želi obrekovati, lahko to preprečite z enim stavkom. 

“Si slišal to ... kako grozno frizuro je imela, baje imata težave v zakonu …" Podobne stvari spolzijo skozi naša usta, čeprav običajno ne premislimo dvakrat, kaj govorimo, zakaj to govorimo in ali sploh govorimo resnico.

Ena izmed raziskav na to temo je ugotovila, da naj bi kar 80% pogovorov izrabili za obrekovanje drugih ljudi in njihovih navad.

Obrekujemo iz različnih vzrokov. Bodisi zato, ker smo nezadovoljni s svojim življenjem ali pa zato, da bi vzpostavili vezi z drugimi, saj med obrekovanjem čutimo, da si delimo smisel za humor in vznemirjenje, ko govorimo o zaupnih rečeh drugih. 

Nekateri celo uživajo v neuspehih drugih. 
A obrekovanje ni nedolžno, še posebej, če širimo neresnice. Poleg tega pa s to navado ne ustvarjamo prav nič dobrega in koristnega (ne zase in ne za druge). 

Zaradi nenehnega obrekovanja zlahka obtičimo v negativnih miselnih vzorcih, kar za naše duševno in psihično blagostanje nikakor ne more biti dobro.

Znano je tudi, da so pesimistični ljudje bolj nagnjenim k zdravstvenim težavam, kot sta prehlad in razne bolečine.

Stavek, ki bo končal obrekovanje

Psihologi so ugotovili, da obstaja dober stavek, ki ustavi obrekovalce. Ko vas poskuša nekdo povleči v negativen pogovor obrekovanja, ga samo vprašajte: 

“Zakaj mi to govoriš?”

To vprašanje bo vzbudilo v obrekovalcu samorefleksijo, da morda sam sebe vpraša, zakaj to počne, prav tako pa mu bo dalo vedeti, da vas govorice ne zanimajo. Ugotovil bo, da to morda nima smisla. 

Naslednjič, ko vam iz ust želi spolzeti nekaj slabega o drugemu, razmislite o tem, ali je to resnica, ali s tem naredite nekaj dobrega oziroma se vprašajte, zakaj to govorite, kakšen je namen?

Ko nekdo drug želi obrekovati z vami, pa poskusite, kako deluje zgornji stavek.

Več bomo naredili zase in za druge, če se bomo trudili opustiti obrekovanje ter pri drugih, pri sebi ali pri življenju na splošno raje iskali pozitivnejše vidike... 

vir: davidwolfe.com

Preberite si še: 9 stvari, ki jih počnejo dolgočasni ljudje  ali Trojni test, ki ga opravite preden širite govorice naprej