Kako veste, da prijatelj trpi za anksiozno motnjo? TO je 6 znakov, na katere bodite pozorni

Kako veste, da prijatelj trpi za anksiozno motnjo? TO je 6 znakov, na katere bodite pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
27. 11. 2019

Raziskava britanske dobrodelne organizacije za duševno zdravje Mind je pokazala, da štirje od petih moških v starosti med 18 in 34 let trpijo za anksiozno motnjo, a to skrivajo. Razkrivamo 6 znakov, ki jo v večini primerov zelo nazorno nakazujejo. 

Če vaš prijatelj kar naprej kiha ali pa se mu kolca, se trese od mraza poleg radiatorja, ima težave z normalnim uživanjem hrane ali s prebavo, lahko to pomeni, da ga nekaj močno žre.

Ni treba, da ste zdravnik, da prepoznate znake, ki kažejo na anksioznost. Fizične simptome anksioznih motenj je mnogo lažje opaziti, kot psihične, saj mnogi ljudje zaradi sramu ali vpliva stigme skrivajo svoje občutke in se pretvarjajo, da so v redu, čeprav v resnici trpijo.

Seveda vsakogar od nas kdaj kaj močno vznemiri, a to še ne pomeni, da imamo anksiozno motnjo. Če smo nervozni pred javnim nastopom, ta težava mine, ko je prezentacija za nami.

Obstajajo druge, bolj trdovratne psihične težave, ki pa nas lahko spremljajo celo življenje … če vemo, s čim imamo opravka, lahko ukrepamo in si olajšamo te trenutke.

Kdor prikriva fizične simptome in taji psihične, si na dolgi rok naredi veliko škode, saj se nezdravljena motnja lahko še poslabša.

6 očitnih znakov, da ima vaš prijatelj anksiozno motnjo:

1. Težave s spancem

Prijatelj se neprestano pritožuje, da je utrujen. Ljudje z anksiozno motnjo slabo spijo, saj njihovo telo proizvede preveč adrenalina, kar organizem prestavi v stanje 'borbe' (fight or flight).

Zdravniki so ugotovili, da se anksioznost tekom noči še poveča, saj okrog nas ni toliko dejavnikov, ki bi nas zamotili.

Če vaš prijatelj tarna o grozljivih nočnih morah, je to znak, da se mora bolj posvetiti svojemu duševnemu blagostanju.

2. Slabša koncentracija

Prijatelj je začel zamujati, pozablja stvari, ki jih prej ni, težko se vključi v pogovor in mu sledi … Vse to so znaki, da je nekaj narobe.

Osebe z anksiozno motnjo v glavi pogosto premlevajo določeno negativno situacijo oziroma jim um znova in znova servira negativno misel, kar zelo oteži normalno fukncioniranje.

3. Motnje prehranjevanja

Izguba apetita je pogosta spremljevalka anksioznosti. Na drugi strani pa se ljudje, ki jih nekaj muči, v trenutkih šibkosti velikokrat prenajedajo, da bi ustvarili občutek otopelosti.

4. Izolacija

Če se vaš bližnji kar na lepem začne izogibati srečanjem oziroma se umika vase in ždi doma, prej pa je bil vesel in družaben, je to razlog za preplah.

5. Močna potreba po potrditvi

Vsi potrebujemo občutek, da smo ljubljeni in zaželeni … tisti, ki trpijo za anksiozno motnjo pa lahko to potrebo stopnjujejo do neprepoznavnih razsežnosti.

Ker so pod velikim stresom, jih nervoza in nizka samozavest silita k temu, da iščejo potrditve drugih tudi glede stvari, za katere je bilo prej povsem samoumevno, da jih obvladajo.

Lahko se tudi zgodi, da ne zmorejo več sprejemati odločitev in kar naprej tehtajo in tuhtajo ter se zanašajo na vašo pomoč in posredovanje.

6. Fizični simptomi kot so izpuščaji in diareja

Anksiozna motnja je klasificirana kot duševna bolezen, vendar vpliva tudi na fizično telo. Panični napadi, na primer, se kažejo kot bolečina v prsih in težave z dihanjem.

Če so se na koži vašega prijatelja kar na enkrat naselili ekcemi, je to lahko znak velikega stresa. Podobno je s prebavnimi motnjami, še posebej z diarejo.

Bolezen in duševna motnja gresta pogosto z roko v roki. Nenehne skrbi in stres se kažejo tudi na telesu, pravi razlog za problem pa seveda tiči globlje …

Zdaj, ko razumete simptome, boste lahko bolj razumevajoči do svojega prijatelja oziroma boste bližnjemu lažje pomagali najti ustrezno pomoč.

Anksiozna motnja ni nekaj, česar bi se morali sramovati!

Preberite še: Ste vedeli, da lahko Instagram deluje terapevtsko

ali pa

4 načini za preganjanje anksioznosti 

Pripravila: vh

Vir: Men's Health