Kdo je pravi prijatelj

Kdo je pravi prijatelj (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2017 Vir: Jana

Prijateljstva so močna oblika medosebne vezi, drugačna od partnerstev, brez seksualne komponente.

Mogoče je živeti brez ljubezenskega ali zakonskega partnerja, brez svoje primarne družine, toda večina med nami ne more srečno živeti brez prijateljev, pravi Louise. L. Hay v svoji knjigi Pisma Louise.

Prijatelje si izbiramo zavestneje kot karkoli drugega v našem življenju. Lahko so nadomestilo ali podaljšek za ožjo družino. Če vstopimo v prijateljski odnos, ne spoznamo bolje samo drugih, ampak izvemo več tudi o samih sebi, kajti odnosi so naše zrcalo.

Pritegnemo ljudi, ki dopolnjujejo naše življenje

Kar privlačimo, vedno odseva naše lastnosti ali prepričanja, ki jih imamo o odnosih. Stvari, ki jih na svojih prijateljih ne maramo, so odsev tega, kar delamo, ali tega, kar verjamemo. Ne moremo pritegniti ljudi, če niso takšni, da nekako dopolnjujejo naše življenje.

Ko postane vez med nami in prijatelji napeta, lahko sežemo v otroštvo in raziščemo, zakaj je tako. Na primer, če imamo prijatelja, na katerega se težko zanesemo in nas redno pušča na cedilu, se moramo zazreti vase. Videti moramo, kje smo mi nezanesljivi in kje druge puščamo na cedilu. Potem moramo spremeniti sebe.

Ena izmed lastnosti, ki definira dobrega prijatelja, je predvsem sposobnost empatije, ni pa odveč, če je prijatelj tudi iskren, ljubezniv, pripravljen prisluhniti, sočuten in razumevajoč.

Preberite: Kako veste, da ste ujeti v toksično prijateljstvo

Ni pomembno ujemanje, ampak odnos do neujemanja

Pravega prijatelja naj se ne bi nikdar bali, da bi nas sodil in kritiziral, čeprav je oseba, ki pozna naše globine. Dobro pa je vedeti, da bo vsaka edinstvena prijateljska zveza prej ali slej naletela na probleme nezdružljivosti. Pomembno pa ni, kako se prijatelji med seboj ujemajo, ampak kakšen imajo odnos do tega, da kdaj tudi niso v vsem združljivi.

Prijateljstvo gradimo takrat,

  • kadar z drugimi delimo dobro in slabo,
  • smo zvesti, iskreni in gradimo vzajemno zaupanje,
  • pomagamo drug drugemu in ne pričakujemo nič v zameno,
  • odprto govorimo o težavah in jih skupaj rešujemo,
  • pokažemo, da nam je pomembno, kako se naši prijatelji in prijateljice počutijo,
  • ne izključujemo nikogar in želimo drug drugemu dobro ter
  • se spodbujamo k boljšemu ravnanju in osebni rasti.
»Prijateljstvo gradimo, kadar z drugimi delimo dobro in slabo«

Nekateri pravijo, da je pravi prijatelj prva oseba, ki jo želimo poklicati, ko izvemo dobro novico. Prijateljstvo je torej nekaj čudovitega, čeprav je vse prej kot lahko. Zahteva naš čas in napor. Zahteva, da drugega postavimo na prvo mesto, sebe pa za njim. Vendar imamo v zameno za to vedno nekoga, ki nas podpira in nam daje svoj čas in energijo. Kot smo že dejali, dobrega prijatelja odlikuje nemalo vrlin, ki pomagajo, da prijateljstvo obstane. Empatija, sposobnost vživljanja je ključna.

Empatičen človek ne misli, da so vsi ljudje takšni kot on

John Powell je zapisal, da se mu včasih zdi, da je največja ovira do empatije trdovratno prepričanje, da so vsi ljudje takšni, kot smo mi. V resnici pa je tako, da postane človek, ko se zave, da drugi ne razmišljajo kot on, da se ne vedejo tako kot on, ne čutijo tako kot on in se v določenih situacijah odzivajo drugače, dovzeten za številne dragocene vpoglede.

Če hočemo postati dober prijatelj, se moramo nenehno spraševati, ali naše vsakdanje pogovore spodbuja želja po tem, da bi nas ljudje razumeli, ali pa se pri vsakem pogovoru trudimo, da bi se vživeli v njihov svet. Koristi so neizmerne, pravi Glenn van Ekeren v knjigi Dvanajst preprostih skrivnosti do sreče, kajti za vsakega človeka, pri katerem se bomo iskreno potrudili, da bi ga razumeli, se bo našel nekdo, ki bo enako storil za nas. Storimo torej vse, kar je v naši moči, da nam bo nekdo danes dejal: »Ko sem s teboj, čutim, da me razumeš.«

Resnična prijateljstva

Gimnazijki Karmen Zalokar in Mirjam Šenk sta prijateljici od leta 2014.

Karmen Zalokar in Mirjam Šenk

Karmen: »Prijateljstvo je nekaj, brez česar težko živiš, saj človek nujno potrebuje prijatelje, da jim zaupa in se z njimi pogovarja.« Z Mirjam najraje pije čaje. Pri njej ima najraje to, da je zelo razumevajoča in da jo vedno posluša, ne mara pa tega, da se včasih ne spoštuje dovolj. Prijateljstvo z Mirjam bi končala zgolj velika laž.

Mirjam pa o prijateljstvu takole: »Je pomemben del življenja, sestavna enota, s katero vzpostavljamo duševno ravnovesje.«

S Karmen jo druži ples, denimo, pri njej pa ima najraje prijaznost in humor. Ne moti je nič posebnega, saj je vsak človek sestavljen iz pozitivnih in negativnih lastnosti. Mirjam je prepričana, da bi se njeno prijateljstvo s Karmen končalo le, če bi katera od njiju umrla ali če bi Karmen izdala njeno skrivnost. Konfliktov načeloma nimata, če pa se morda pojavijo, jih rešujeta s pogovorom.

Vzgojiteljici Tini Lebar prijateljstvo pomeni zaupanje in spoštovanje, s svojo hčerko Glorijo pa je prijateljica že od nekdaj.

Tina in Glorija Lebar

Najmanj ji je pri njej všeč to, da na vse odreagira z naglico, nepremišljeno in da je včasih preveč naivna. Najraje pa ima dejstvo, da je že od malega rojeni vodja in da razmišlja odraslo, čeprav včasih kar preveč. »Človek mora končno imeti tudi pravico, da je otrok.«

Skupaj gresta po nakupih, v kino, na sprehod, v slaščičarno ali pa pečeta kakšno pecivo. Na vprašanje, kaj bi se moralo zgoditi, da bi se njuno prijateljstvo končalo, Tina Lebar odgovarja, da ne ve, če kaj, saj bo svojo hčerko vedno imela brezpogojno rada.

Učenki devetega razreda Gloriji Lebar pa prijateljska vez pomeni, da imaš nekoga, na kogar se lahko zaneseš in z njim deliš skupne trenutke.  Pomembno je tudi, da mu lahko zaupaš in veš, da te ne bo izdal. Z mamo, ki jo ima za prijateljico, že odkar se zaveda sebe in sveta,  najraje nakupuje, ker se takrat pogovarjata o vseh mogočih stvareh, ne le o šoli. Pri njej ji ni všeč le to, ker včasih preveč komplicira. Konflikte rešujeta s pogovorom.

Dramska igralka in režiserka Simona Zorc Ramovš ter izredna profesorica doktorica germanistike Urška Krevs Birk sta prijateljici že od študentskih let.

Simona Zorc Ramovš in Urška Krevs Birk

Druži ju veliko stvari, z leti jih je vse več, konflikte pa rešujeta s konstruktivnim iskrenim dialogom.

Simona: »Težko si predstavljam, da bi bilo konec najinega prijateljstva.« Prijatelj je za Simono človek, ki zna v tebi prebuditi tvoje najlepše strani. Pri Urški ima tako rada doslednost, korektnost in dejstvo, da je človek širokega spektra. Občuduje njeno natančnost in temeljitost pri jezikovnem izražanju ter pogum. Všeč ji je tudi Urškin slog oblačenja in dejstvo, da ji lahko zaupa. »Stvari, ki jih ne maram, ne najdem,« še pove Simona.

Urška pa za Simono pravi, da sta na isti valovni dolžini, zato konfliktov nimata. »Konec prijateljstva bi nastopil le, če bi ena od naju umrla, no, ampak tega nisem hotela reči,« razmišlja profesorica, ki ji prijateljstvo pomeni prostor svobode, domačnosti in ljubez­ni. Pri Simoni ceni odprtost, strpnost, spoštljivost, občutek za sočloveka, njeno vero v življenje, ljubezen do majhnih stvari, prijaznost, mehkobo. In predanost njenemu poslanstvu.

»S svojim žarom in prepričljivostjo ji je za umetniško ustvarjanje uspelo navdušiti številne generacije mladih, njen smisel za delo s to populacijo pa občudujem še bolj, odkar imam sama otroke. Simone tudi ne moreš spraviti iz tira, kar je v današnjem svetu redkost; ni stvari, ki je ne maram na njej,« sklene Urška Krevs Birk.

Barbara Obram in Vanja LašićTrgovki Barbari Obram prijateljstvo pomeni vrednoto, ki je v našem času še kako primanjkuje. Prijatelj je zanjo nekdo, s komer preživlja prosti čas in mu zaupa.

Je nekdo, s komer deli smeh in solze. Ta odnos bi se zanjo končal, če bi njena najboljša prijateljica izdala zaupanje.

Pri Vanji Lašić, ki ima diplomo iz informatike in s katero prijateljujeta že kakšno leto, sprva pa je bil njun odnos posloven, ima rada veliko stvari, ne mara pa tega, da je, kot pravi, predobra. Z Vanjo najraje pije kavico in klepeta, konfliktov do zdaj še nista imeli.

Vanji prijateljstvo pomeni čustveno oporo nekoga. Pri Barbari ima rada iskrenost, moti pa jo, da je predobra do ljudi, ki si tega ne zaslužijo. Najraje se srečuje na kavi, konec prijateljstva pa bi se ravno tako zgodil z izdajo zaupanja.

Besedilo: Saša Bešter