Kdo so pravi prijatelji?

Kdo so pravi prijatelji? (foto: Mare Milin) Mare Milin
7. 10. 2012

Vzemite prazen list papirja, sebe narišite v sredini, od vas pa potegnite črte do krogcev, ki okoli vas predstavljajo vaše socialno omrežje. Koliko krogcev in povezav ste našteli? Pravzaprav je vseeno. Pomembno je, da s tistimi tvorite res prava, pristna, iskrena prijateljstva, ker le takšna ostanejo za vedno.

Kaj so 'socialne' mreže?

Zamislite si pajkovo prelepo in krhko mrežo, ki je hkrati tako močna in elastična. Z njo se pajek premika, jo sproti tke, z njeno pomočjo se preživlja in tvori prave mojstrovine, ki jih lahko zjutraj, ko se na mrežo zatakne jutranja rosa, občudujemo.

Sociologi in drugi -ogi bodo definirali socialno mrežo kot omrežje nam bližnjih ljudi. Jaz opredelim socialno omrežje malce drugače kot sodobni družbeni fenomen Facebook, kjer so med seboj povezani tudi tisti ljudje, ki načeloma ne spadajo v našo ožjo socialno mrežo.

V našo mrežo spada tisti krog ljudi, ki vas ima rad točno takšne, kot ste, to so ljudje, ki se radi družijo z vami, so vam vedno na voljo in se jim ni težko ob dveh zjutraj oglasiti na telefon, da vam priskočijo na pomoč ali da vas poslušajo, kako žalujete. Enako tudi vi tvorite socialno mrežo nekoga drugega, prijatelja, sorodnika ali soseda.

Kdo vse spada v naše omrežje? Po mojem mnenju vsi tisti, s katerimi tvorite kvalitetne stike, ki jih negujete in zalivate s svojim časom, idejami in ljubeznijo. Z njimi se dobivate, pa četudi enkrat na leto, a pristnost povezanosti ostane, družite se ob kavi, na kosilu ali kar tako, za čvek in preganjanje pustih zimskih dni.

To so lahko sorodniki, s katerimi ste bolj tesno povezani, so lahko sošolci iz osnovne, srednje šole ali fakultete, so sosedje ali sogovorniki s sestanka, s katerimi se 'zavohate', ali pač posamezniki, ki vam preprosto ustrezajo s svojo energijo, nazori, ljubeznivostjo in iskrenostjo, ki jo kažejo v odnosu do vas. Seveda ne pozabite, da je treba za kvaliteten prijateljski odnos enako tudi vračati.

Zdaj pa preidimo na bistvo - kdo so pravi prijatelji?

Kaj se zgodi, ko partnerja toliko tiščita skupaj, ko menita, da morata vse delati skupaj in v tej vnemi biti drug z drugim 24 ur na dan vsak dan?

Takrat pozabita, da okoli njiju obstajajo tudi ljudje, ki sta jih imela za prijatelje. Tako preveč zatopljena v lasten odnos ne negujeta svojih socialnih mrež, krhke nitke prijateljstva se razpadejo in razkrojijo, sčasoma ne moreta našteti nobenega pristnega člana mreže več.

Pa se takšna zveza po veliko letih zlomi, bivša partnerja ostaneta sama vsak na svojem bregu, s svojo bolečino in žalostjo, z vsemi bremeni, ki jih prinašata ločitev in razhod. Komu takrat lahko pojokata, komu se lahko naslonita na rame, ko sta žalostna? Žal, nikomur!

Skozi preveč intenzivno partnersko življenje sta ignorirala individualno potrebo po lastni socialni mreži, in ko ostaneta sama, nimata nikogar, na katerega bi se oprla v stiski.

Ker nista zalivala in negovala svojih prijateljstev, so ta usahnila, posameznik v svoji žalosti nima nikogar, komur bi lahko zaupal ali mu ponudil topel prijateljski objem.

Narišite svoje socialno omrežje

Verjamem, da ste morebiti sami že kdaj bili v podobni situaciji (upam, da ne) ali poznate koga, ki reče, da je sam na svetu. Pri tem vas pozivam, da se zamislite nad lastno mrežo in jo poskusite narisati.

Čisto preprosto je: vzemite prazen list papirja, sebe narišite v sredini, od vas pa potegnite črte do krogcev, ki okoli vas predstavljajo vaše socialno omrežje. Koliko ste jih našteli? Povezav in krogcev?

Saj je vseeno, ali je to pet ali 35 oseb, pomembno je, da s tistimi tvorite res prava, pristna, iskrena prijateljstva, ker le takšna ostanejo za vedno. Na 'svoje' ljudi se vedno lahko zanesete.

Menim, da so bogati tisti ljudje, ki premorejo nekaj pravih prijateljev, ki so z nami v dobrem in slabem, ne glede na to, kaj in kakšni smo, kaj naredimo in ali česa nimamo.

Pravi prijatelji nas imajo radi točno takšne, kot smo.

Jaz sem torej izredno bogata in srečna, da imam veliko prijateljev v svoji 'pajčevini' in seveda vas, dragi bralci.

Za revijo Lisa napisala Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok