Kdo so to prave ženske?

Kdo so to prave ženske? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 6. 2015

Prava ženska je tista dama, ki izžareva svojo notranjo samozavest in obenem nežnost, ženskost. Tokrat raziskujemo, kaj naj bi bilo značilno za pravo žensko. 

V enem prejšnjih člankov sem iskala parametre pravega moškega, ki se mi zdijo pomembni, seveda pa je vaš pogled na to tematiko lahko tudi drugačen.

V nas, polnokrvnih ženskah, pogrešam pridih skrivnostnosti, zapeljivega pogleda in tihe strasti. Čas hiti in pritiska s svojim kolesjem minljivosti, modna industrija in mediji pa od nas zahtevajo, da smo vedno brezhibne in idealne navzven, kar pa dostikrat ni v skladu s tem, kako se počutimo navznoter. Popravljamo si dojke, ustnice, veke, ritke, s trebuha režemo odvečno kožo in zategujemo obraz. Za nas same ali za ideal moških?

V iskanju definicije prave ženske ...

po svojem okusu.

Je strastna in topla, nežna in odločna. Svoja stališča zna pojasnjevati z argumenti in ne zgolj z nekaj puhlimi frazami, za katere meni, da jih drugi razumejo. No, jih pač ne. Je tista dama, ki stoji za lastnimi besedami in izpolni obljube, ki zna s prefinjeno diplomacijo dobiti vse, kar želi od svojega pravega moškega. Zna dajati in obenem vzame, saj mora vse biti v ravnovesju.

Predana ljubimka, ki želi in si upa raziskovati lastno telo. Ko ve, kako se zadovoljiti, želi iti v avanturo raziskovanja in ljubkovanja partnerja. Brez tabujev in skrivalnic. Pove, kaj si želi in kaj ji ugaja. Odprto in brez sramu.

Prava ženska je dama, ki ne ovinkari preveč. In ki ne komplicira svojega življenja in bivanja preostalih družinskih članov. Zna se hitro prilagoditi na drugačne okoliščine in reagirati tako, da še vedno ostane v svojih ženskih energijah. To pomeni, da ne gre v pregon in lovsko iskanje storilca, kar počnejo moški, temveč ohrani dostojanstvo in išče rešitve na svoj ženski način.

No, seveda, prava ženska je običajno tudi odgovorna mami, ki skupaj s pravim moš­kim skrbi za svoje mladičke. Zna postavljati primerne meje in oblikuje dogovore, išče kompromise med družinskimi člani in je običajno mediator med otroki in očetom, ko otroci želijo, predvsem v dobi pubertete, kaj ušpičiti po svoje. Je tista, ki po tihem vodi vse niti družine, četudi bo na zunaj dajala vedeti svojemu moškemu, da je on glava družine. Ker je to pomembno za moško avtoriteto in prava ženska to razume. In ne izkorišča ali zlorablja.

Prava ženska si je oblikovala zdravo in trdno lastno vrednost. Zna se postaviti zase in drugim reči 'prijazni ne', ko začuti, da ni več varna v nekem odnosu. Bolje prva kot zadnja zamera. Zna počivati in si privoščiti lepotni spanec, pa kakšno sobotno popoldne ne dela popolnoma nič, temveč se ukvarja zgolj sama s seboj. Ker prave ženske to od časa do časa potrebujemo.

Ne tekmuje z moškimi in se ne primerja z njimi. Polnokrvna ženska zna sprejeti svojo odgovornost in posledice. Je pozorna na potrebe drugih, a tudi lastnih ne zanemarja. Neguje se tako od zunaj (telo je tempelj duše) kot od znotraj, in sicer s svojimi posebnimi rituali, meditacijami, športno aktivnostjo, prehrano, pa tudi majhnimi življenjskimi pregrehami. Ker prava ženska se zaveda, da je fino uživati tukaj in sedaj ter se ne sekira 'na zalogo'. Z leti si nabira modrost in izkušnje, s katerimi lahko pomaga mlajšim generacijam.

Verjemite, prelepe in pametne dame moje, ne glede na leta bodite prepričane, da ste najlepše in najbolj posebne in inteligentne točno takšne, kot ste!

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok, foto: Shutterstock