Ko pije eden, trpi celotna družina

Alkohlizem v družini (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 3. 2017

Alkoholizem je prisoten za stenami številnih domov naše male dežele. Počasi razjeda telo odvisnika, partnerske in družinske odnose ter vpliva tudi na bližnje, ki so prav tako del alkoholizma.

Največkrat se pitje začne ob vikendih

Partner se prikrade domov ob poznih večernih ali zgodnjih jutranjih urah, zaudarja po alkoholu in se tiho umakne v spalnico ali pa začne nasilno razgrajati po hiši in prebudi partnerico, otroke, ki z grozo in strahom opazujejo sceno. Govori, da ga nihče ne spoštuje, da ga morajo člani ubogati, delati, kot bo on narekoval.

Vikendi pijančevanja se nato razpotegnejo tudi v delovne dni, skozi teden. Pivo spije že med službenim časom, po službi pa je obvezna postojanka pred domom gostilna, kjer osebo že čaka družba podobno mislečih, v svojem bistvu pa s podobnimi stiskami in težavami, ki jih rešujejo zelo samouničevalno.

Stanje se stopnjuje iz meseca v mesec, iz leta v leto. Notranja bolečina se utaplja in kroti v alkoholni omami, takrat srce manj boli.

Zanikanje in spoznanje

A doma so žena, partnerica, otroci, ki živijo z alkoholikom. Dogaja se, da na začetku partnerica sama pri sebi zanika težave, ki jih opaža ob vidno spremenjenem partnerju. V svoji glavi išče izgovore za vinjeno stanje partnerja. Da morda pa le ni toliko popil, da ga je družba zavedla, da je sicer dober človek, da je verjetno imel naporen dan v službi in se je z alkoholom le malo razbremenil in sprostil.

Zanika težave, ki jih opaža, in upa, da bo opustil pijančevanje, zamenjal družbo, se več posvetil njej, otrokom, družini. Prenaša tudi vonj po alkoholu, ki se razlega po hiši, navzame oblačil.

Nemo opazuje, ko partner tone globlje in globlje v alkoholizem, in ostane sama za vzgojo otrok, gospodinjstvo, vzdrževanje hiše, stanovanja, sama ob večerih in nočeh, s težavami, položnicami in čustvenimi stiskami, ki jih prinaša življenje z alkoholikom.

Takrat spozna, da je že zdavnaj izgubila partnerja, da ima ob sebi odvisneža, ki se tudi brezglavo najstniško obnaša. Groza jo je, ko prihajajo s sodišča obvestila o prekrških na cesti, neplačane položnice, izpiski ogromnih negativnih stanj na bančnih računih, on pa ves denar zapravi za eno stvar, pijačo. Takrat v grozi spozna, da mora partnerju pomagati, sicer bo šel v zapor, izgubil vozniški izpit in v hišo bodo prišli rubežniki.

Zlasti jo partnerjeva stiska prizadene, ko na nenavadnih, skrivnih mestih v hiši, stanovanju odkrije prazne steklenice vina ali piva. Tvega in s partnerjem načne pogovor o njegovih težavah, ki jih opaža in zaradi katerih trpi vsa družina. On ji hladnokrvno odvrne, da nima težav z alkoholom, da ni alkoholik in da je zadnje, kar potrebuje, zdravljenje … ter da je tako in tako ona kriva za to, da kaj popije, pa otroci. Če bi bili oni drugačni, če doma ne bili vsi tako sitni in zahtevni, ne bi šel tako rad s prijatelji na pivo ali dve.

Zgodba od tu lahko poteka po dveh scenarijih

Prvi je, da skozi čas partnerica alkoholika spozna, da je vse, kar reče, naredi, da bi pomagala partnerju, bob ob steno. Da se počuti popolnoma nemočno, hkrati pa jo ta nemoč jezi. Razmišlja in vrednoti svoje življenje ter se sprašuje, ali si je res tega želela. Si je tako predstavljala partnersko zvezo, družino, družinsko življenje, srečo?

Počasi razmišlja o ločitvi, o odhodu, o pobegu, če se vmeša še nasilje. Prestrašena in negotova se odloči za omenjene velike in tvegane korake, ki jih lažje naredi, če ji ob strani stojijo lastni starši, prijatelji. Odloči se za novo življenje, za življenje brez alkoholika.

Drugi scenarij pa je vztrajanje ob partnerju alkoholiku. S tem ženska žrtvuje sebe, svoje psihično in telesno zdravje, ker si življenja brez partnerja ne zna predstavljati, upa, da se bo nekoč spremenil, meni, da mora potrpeti, in nima moči, da bi ga zapustila. Tako si postaneta tujca.

Partnerice alkoholikov tako tiho sodelujejo pri odvisnosti, ker želijo pomagati bližnjemu, a mu s tem omogočajo le nadaljevanje starega vedenja. Ker pa si on te pomoči ne želi, se doma, med njima in v njem ne bo nič spremenilo, dokler ne bo sam spoznal svojih resničnih težav in se odločil za nov način življenja brez alkohola.

Ko bo ženska začutila, da lahko v tem odnosu pomaga le sebi, otrokom, ter za to nekaj storila, bo naredila največ, kar lahko.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije