Ljubezen na delovnem mestu

Ljubezen na delovnem mestu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 9. 2012 Vir: Lisa

Kaj se zgodi, ko se zapletemo v afero ali v strastno ljubezen na delovnem mestu, v službi, s sodelavko ali kolegom iz sosednje pisarne, s katerim delimo ukradene kratke odmore za kavo ali zgolj nekaj minutk oddiha ...

Vedeti je namreč treba, da v službi in s sodelavci preživimo kar tretjino svojega časa, to je debelih osem ur vsak dan, in ne moremo si zatiskati oči, da so vsakodnevna bližina, razumevanje in poslušanje vsako­dnevnih tegob ustrezen humus za morebiten skok čez plot.

Dejstvo je, da se pari najpogosteje spoznajo na dveh točkah, ki sta: na delovnem mestu in v prostem času, torej je razumljivo, da se tudi morebitna nezvestoba zelo hitro lahko pripeti prav med druženjem v službi.

Pa saj sami zelo dobro veste, da vaši sodelavci vedo marsikaj več od družinskih članov, da si prav v službi med odmori izpovemo dušo in vse, kar nas teži, in mimogrede se najde kdo, ki prisloni svojo ramo ali pove kakšno spodbudno besedo, lahko pa je včasih dovolj že to, da vemo, da v zgornjem nadstropju obstaja nekdo, ki se nam ne bo smejal, ko bomo povedali kaj čudnega ali nenavadnega.

Kaj nam je storiti, ko se zaljubimo v sodelavca?

To je zelo pogosta realnost, pred katero si ne bi zatiskali oči. Slej kot prej za čustveno nezvestobo izve tudi partner oziroma mož ali žena, vprašanje, kaj storiti naprej, je zelo boleče, a neizogibno.

Poznam ogromno dejanskih primerov zaposlenih, ki so se zapletli v afero, ko je na delovnem mestu preskočila iskrica zaljubljenosti in se je začela igra hormonov.

Gospa ob sodelavcu pozabi, da jo doma čakajo siten mož in zahtevni otroci, da jo tam vsi jemljejo za zelo samoumevno in da je vsem vedno na voljo, da ima vedno za vse moder nasvet ter neskončno potrpljenja za vsakovrstne ideje ali zahteve. Sodelavec ji da vedeti, da je lepa, da je sposobna in da si jo želi, kar vsaka izmed nas, dam, seveda vedno znova želi slišati. Mož pa je nehal govoriti in ji dvoriti že pred dolgimi leti.

Tako smo zelo hitro vzkipljive, ena skušnjava nas pripelje do tega, da se predamo v svet norih hormonov, in ko pridemo domov, smo odtujene, ne zanima nas več toliko, kaj vse norega se plete po glavah družinskih članov, temveč sanjarimo o svojem sanjskem moškem, ki ga bomo videle v ponedeljek zjutraj v službi.

Vam zveni znano, kajne? Vem, a pri vsem tem je vedno kakšen 'ampak' in kakšna bolečina, ko pademo z rožnatega oblačka na tla, ko za našo zaljubljenost izve partner ali ko vam vaš sanjski sodelavec prizna, da mu je žena postavila ultimat in da se z vami ne sme več videvati.

No, vsekakor velja tudi obratno, ko se same zaveste, da ne želite izgubiti svoje odtujene družine, ki pa je vseeno nekakšen vaš pristan. In boj se začne!

Boj s čustvi

Morate se začeti boriti proti svojim čustvom, svoji potrebi po tem, da ste ljubljene, sprejete, da ste unikatne, vse to zahtevate po dolgih letih tudi od moža ali partnerja, ki se v novi vlogi mnogokrat ne znajde najbolje, a ker ne želi izgubiti žene, se začne na novo truditi.

Nekaterim lahko uspe in zapeljeta svoj partnerski odnos na nove temelje, s svežimi čustvi. Nekaterim parom, ki se soočijo z nezvestobo, pač ne uspe, in posledice morata sprejeti vsak po svoje.

Pustimo nekatere scenarije reševanja podobne problematike za kdaj drugič. Za danes se zamislite nad svojim odnosom na delovnem mestu in po potrebi prevetrite lastne občutke.

In seveda, vse enako se dogaja tudi zaposlenim moškim, ko se zapletejo s kak­šno mično sodelavko. Vsi poznamo tovrstne zgodbice, kajne?

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok