Napotki za starše pubertetnikov

Napotki za starše pubertetnikov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 10. 2011

Današnja urbana mladina se najprej spoznava prek virtualnih medijev, kjer pregledajo vse podatke in fotografije, in šele nato se dogovorijo za srečanje v realnem času in na določenem mestu. Če si ustrezajo, postanejo še 'pravi' prijatelji.

Tudi sama sem mama nadobudne in hormonov polne mladenke, ki je precej zgodaj zakorakala v puberteto. Videti je nekaj let starejša, kot v resnici je. Zdaj je v fazi, ko se spogleduje s sovrstniki in leto, dve ali tri starejšimi mladeniči. Raziskuje, kako se nanjo odzivajo enako stari prijatelji in prijateljice.

Zakaj o posebnostih v spoznavanju, ki se je razširila med najstniki?

To naj nam bo staršem prvi kratek napotek

Pogovorimo se o pasteh sodobnih virtualnih možnosti, poudarimo varnost in iskreno povejmo, da je internetni svet neskončen in da mora vsak posameznik zase ravnati skrbno in z določeno mero nezaupanja (nikoli dajati svojih rojstnih podatkov, kraja bivanja, telefonske številke in drugih osebnih podatkov!).

Drugi kratek napotek

Odraščajočih otrok ne moremo imeti zaprtih, torej moramo oblikovati dogovore o izhodih s prijatelji in vrstniki, ki naj se jih držita obe strani, torej najstnik in starši. Dogovori naj temeljijo na zaupanju in vnaprej opredeljeni sankciji. To pomeni, da najstnika čaka tudi že v skupnem dogovoru opredeljena kazen, če prekrši ta dogovor.

Pubertetnik se mora naučiti, da odgovarja za svoje vedenje in da za svoj del dogovora prevzema posledice. Če prekrši dogovor, naj se zaveda, da ga čaka sankcija. Starši včasih pozabijo ali se jim ne ljubi truditi s kaznijo, čeprav je bila zagrožena, in najstnika ne kaznujejo, ko prekrši dogovor. Tega ne priporočam! Bodimo starši za zgled: kar smo se dogovorili, naj se tudi uresniči.

Tretji kratek napotek

Starši smo taksi služba. Saj vem, da se vam zdi hecno, ampak svetujem, da na prve zmenke otrok starši tega sami peljemo. No, to verjetno bolj velja za starše deklet. Zakaj? Prvič, vidimo mladeniča, ki bo spremljevalec naše mlade dame, in drugič, s tem pokažemo, da smo skrbni, obenem pa hitro ocenimo, kakšen je mladi kavalir ter ga v šali lahko pobaramo, kako je in ali smo lahko brez skrbi.

Naša pubertetnica se ob tem počuti varno in se zaveda, da smo v tej igri vpleteni še drugi, mladenič pa postane bolj odgovoren. Saj vem, zdaj se smejete, ampak je preizkušeno iz prve roke in se super obnese.

Četrti kratek napotek

Bodite predvsem starši svojemu otroku, pogovarjajte se z njim in nikoli ne obrnite skrivnosti, ki vam jih je zaupal, proti njemu! Številni najstniki staršem zaupajo svoje misli ali želje, starši pa jih v neki svoji škodoželjnosti ali maščevanju, ko so jezni ali žalostni, uporabijo proti najstniku.

To zelo boli in s tem si starši zaprejo vrata pred nadaljnjim zaupanjem lastnega otroka v fazi odraščanja, ko bi najbolj potreboval trdno oporo in razumevanje staršev, ki so sicer na videz izgubili primarno vlogo, saj so jo prevzeli vrstniki.

Verjemite, da nas naši odraščajoči otroci zelo potrebujejo; bodimo v bližini, ko potrebujejo ramo za oporo in izpoved ter klic na pomoč. Pogovarjajmo se z njimi in jim izkazujmo svojo ljubezen, tudi s postavljanjem mej, ki jih še posebej potrebujejo.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok