Naučite se biti sami, ne da bi vam bilo ob tem neprijetno

Naučite se biti sami, ne da bi vam bilo ob tem neprijetno (foto: profimedia) profimedia
17. 7. 2019

V družbi je prijetno, nekatere stvari pa so takšne, da bi jih morali preizkusiti sami. Kako začeti, da se ne boste počutili osamljeno?

Ko odložimo telefon, izpustimo druženje s prijatelji in ugasnemo televizijo, se bojimo, da bomo osamljeni. Morali bi se soočiti z lastnimi občutki in mislimi, kar je lahko zastrašujoče.

Opustite izgovore, da je čas, ki ga preživite sami, dolgočasen ali da ne znate biti sami in se naučite uživati v svoji družbi.

Mi vam bomo pomagali začeti. 

Začnite ZELO počasi

Kot se otrok ne more kar v enem dnevu privaditi na to, da bo nekaj ur brez mame, se vi ne zaženite prehitro in se ne silite preživeti sami celega popoldneva.

Vzemite si le med 10 in 20 minut, ko boste čisto sami, torej brez telefona in drugih elektronskih naprav, ljudi in česarkoli, kar bi vas lahko povezalo z zunanjim svetom. Ugasnite tudi glasbo. Prostor, kjer boste to storili, izberite sami: lako ste doma, sami v avtu, nekje v naravi, kamor sprehajalci ne zaidejo. Poslušajte svoje misli in ugotovite, česa vas je pravzaprav strah. 

Ko boste vajo nekajkrat ponovili, se boste rešili anksioznosti, ostal bo le dolgčas. Dolgčas pa je prvi korak do učenja, da je samota lahko prijetna. Na dobri poti ste. 

Pojdite na pijačo (v svoji družbi)

Ko menite, da ste pripravljeni, pojdite na skodelico kave v vašo najljubšo kavarno. Pojdite sami in pustite telefon doma. Naročite in sedite - v ednini.

Dovolite, da se pojavijo naključne misli in tudi tiste, ki vas spreletavajo že cel dan. Naučite se ceniti dejstvo, da imate le vi vpogled v vašo glavo in vam ni potrebno deliti ničesar, česar ne želite. Bodite malce skrivnostni in dovolite le vam ljubim osebam, da izvejo o vas kaj več. 

S seboj nosite dnevnik

Zavedamo se, da najbolj osebnih misli ne bomo delili s svetom, vseeno pa je povsod prisoten gumb, ki nas vabi, da storimo ravno to.

Družbena omrežja in internet niso vedno najboljša platforma za razkrivanje vaših misli in občutkov, zato tu pride na vrsti dnevnik. Če ga ne želite nositi s seboj v fizični obliki, si ustvarite zapiske na telefonu. 

Bistvo je, da zapisujete vse misli, strahove, prebliske, ki se vam porajajo in jih kasneje preberete. Sprejmite jih. Ne bo lahko, a če se malce potrudite, vam lahko uspe.

Ideja dnevnika je, da prevzamete nadzor nad lastnimi čustvi. Ne delite jih okrog kar tako, zastonj. Zaupajte si in se cenite. Najprej se sprejmite takšni, kot ste, preden se predstavite drugim. 

Več: Zapisovanje najglobljih čustev ugodno vpliva na zdravje (+ 7 kratkih vaj)

Mizo za enega, prosim!

Naslednji korak je, da rezervirate mizo in si privoščite kosilo, večerjo ali sladico. Kar sami. Telefon tudi tokrat pustite v torbi. Razvajajte se in si privoščite nekaj, kar si že dolgo niste.

Ob tem pa pustite, da misli tavajo naokrog. Razmišljajte o strahovih pa tudi o lepih stvareh. Analizirajte dan, razmislite, kako se počutite ob določeni osebi, sanjarite …

Znebite se vsega, kar nosite s seboj že dolgo. Ko sprostite vse nakopičene misli, boste lahko zadihali in čas v ednini bo kar naenkrat postal zabaven. 

Naprej boste znali sami. Zadajte si aktivnosti, ki jih boste počeli sami ali začnite nov projekt.

Tukaj je nekaj idej: 
  • Če radi kuhate, si posebno večerjo pripravite doma, pogrnite mizo, prižgite svečke in uživajte.

  • Obiščite muzej, pojdite v gledališče ali v kino.

  • Pojdite sami na krajši pohod, v hribe …

  • Prevetrite in preuredite garderobo. Morda najdete kos oblačila, na katerega ste že čisto pozabili. Stara, a še uporabna oblačila, ki jih že dolgo ne nosite več, pa podarite.

  • Obiščite tečaj slikanja.

  • Zapišite 20 vprašanj. O čemerkoli. In potem poiščite odgovore.

  • Potujte ali pojdite na krajši izlet. Ja, čisto sami.

  • Pripravite si kozarček sreče. Vsakič, ko boste naredili nekaj sami in v tem neizmerno uživali, to zapišite na listek. Nato listek večkrat prepognite in shranite v kozarčku. Ko boste imeli slab dan, ko se boste dolgočasili ali boste pod stresom, odprite kozarček in izvlecite en listek. Nato naredite tisto, kar piše na njem.

Preberite še: 20 resnic, ki vam bodo olajšale življenje

Značke: samota