Kako prepir spremenite v plodno diskusijo

Kako prepir spremenite v plodno diskusijo (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2015 Vir: Lisa

Na začetku vsakega partnerskega odnosa je vse lepo. Partner je popoln, njegove slabosti pa prav ljubke.

Toda nekega dne vse skupaj postane vsakdanja rutina, stvari pa kar naenkrat niso več tako rožnate. Partnerjeve napake se nam ne zdijo več šarmantne in sčasoma postanejo moteče.

Izražanje negativnih misli in čustev je pomembno

In začnemo se spraševati, kako naj mu to tudi povemo. Navadno se kuha v nas in ne vemo, kaj naj naredimo s to notranjo zmedo.

Težava tiči v tem, da se nismo nikoli zares naučili izražati negativnih misli in čustev. Predvsem ne v ljubezenskem odnosu, saj se bojimo izgube partnerja. Skrbi nas tudi, da bo negativni naboj preveč močan, preveč določen, ko bomo izrazili svoje mnenje. Poleg tega pa se, medtem ko tehtamo, ali bi izrazili kritiko, zgodi, da jo drugi izrazi na ves glas. Potem se moramo braniti. In partner tudi.

Kako sprejeti kritiko?

Vzrok za ta peklenski krog je dejstvo, da kritiko prehitro vzamemo preveč osebno, namesto da bi uvideli, da se nanaša na neko vrsto vedenja.

Nastane nesporazum, ki pa ga vedno 'zakrivita' dva. Eden, ki se odzove preveč občutljivo, in drugi, ki govori v obtožujočem tonu ter ne prizna, da je na primer žalosten, ker ima partner premalo časa zanj/zanjo, ampak osorno doda: “Sploh nisi pripravljen/a na resno zvezo. Zato tudi preživiš toliko časa v službi.” Razumljivo, da ogovorjeni začuti napad in se počuti potisnjenega v kot – in prepir ni več daleč.

Pomembno je, da se zavedate, da ima tudi partner pravico do svojega mnenja. Različna stališča ne smejo pomeniti tudi konca zveze!

Razlikovati je treba tudi med rešljivimi in nerešljivimi težavami. Pri konkretnih, rešljivih temah bi morala oba partnerja predstaviti svoja stališča in premisliti, kako se poenotiti glede rešitve. Kompromis je namreč mogoč šele takrat, ko sta nanj pripravljeni obe strani. Pomembno je, da nikdar ne 'tekmujeta', kdo bo zmagovalec in kdo poraženec prepira. Cilj je, da sta zmagovalca oba.

Na srečo pa obstajajo napotki, kako lahko prepir spremenite v plodno diskusijo.

1. Poiščite prave razloge

Preden izrazite kritiko, v miru premislite, za kaj v resnici gre. Vas res moti, da partner toliko časa preživi za računalnikom? Ali pa si v resnici želite več prostega časa preživeti v dvoje?

Če boste odkrili pravi pomen težave, boste na dobri poti, da jo skupaj rešita. To pa seveda tudi pomeni, da se odkrito pogovorita o svojih občutkih.

2. Izognite se pavšalnim sodbam

Besede kot nikoli ali vedno naj bodo tabu! Kdor je deležen takšnih posplošenih očitkov, ne more reči nič drugega kot: “Ne drži!” Stavek, ki je pravi sovražnik pogovora in ki 'tožnika' zapelje v odpiranje še dodatnih stranskih bojišč. Našteje še celo vrsto močnih dokazov – in znova doseže le neugodne učinke. Zaradi cele množice pogretih župic ima 'obtoženi' občutek, da gre za generalni obračun, ki se bo končal z njegovo zavrnitvijo.

3. Jeze ne zatirajte predolgo

Pomembno je, da še pravočasno prepoznate 'moteče dejavnike', sicer se bo v vas nakopičilo preveč jeze, ki bo nekoč kot plima privrela na plan. Poleg tega je človek, ki tlači svojo jezo, vse bolj razdražen.

4. Ne merite pod pasom

Pomembno je, da upoštevate načelo pravičnosti – tudi ko zavrejo čustva. Takrat se lahko izrazite glasno in vročekrvno, a vedno ohranite vsaj malce discipliniranosti: brez žalitev in brez načrtnih napadov na osebnostne slabosti! Tovrstni napadi so namreč največji strup za partnerske odnose.

5. Bodite odprti za druga stališča

Najboljša pot do zares dobrih rešitev vodi prek pozornosti. To pomeni, da partnerja tudi poslušate in ste odprti za njegove argumente. Tako bo čutil, da poskušate razumeti njegova stališča. To vam bo najbolje uspelo, če boste na kratko povzeli njegove besede, na primer “Zdi se mi, da bi ti bilo pomembno …”

Prav gotovo vam ne bo vedno uspelo, da bi se prepirali po teh petih točkah. Toda pomembna je dobra volja – ta namreč vodi v 'angelski krog'. Ko bo partner opazil, da se trudite, bo tudi sam bolj pripravljen, da prepir izkoristi na najboljši možen način – za vašo ljubezen!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri