Novo romantično razmerje še ne prinese novih vedenjskih vzorcev

Novo romantično razmerje še ne prinese novih vedenjskih vzorcev (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2020

Marec je s seboj prinesel priložnosti za nova razmerja, v katera pa vsi vstopamo popolnoma enaki. 

Marec, prvi pomladni mesec in mesec ljubezni, prinese nov veter tudi v razmerja, v ljubezen in v odnose. Pregovorno se ravno v prvih pomladnih mesecih začnejo nova razmerja, ki pa morda le niso tako zelo nova.

Pričakovanja so drugačna od resničnosti

Raziskavi, ki so ju opravili na univerzitetah Jena in Alberta v Nemčiji in v Kanadi, pravita, da potem, ko zapustimo nedelujoča razmerja in vstopimo v nova, pričakujemo, da bodo razmerja popolnoma drugačna. 

V novem razmerju bodo vedenjski vzorci v veliki meri podobnim tistim v prejšnjem, nedelujočem razmerju.

Medtem ko je dinamika v novem razmerju lahko drugačna, pa oba, ki v novo razmerje vstopata, ostaneta enaka.

Popolnoma možno je, in velikokrat tako tudi je, da bosta v novem odnosu delala enake napake in se posluževala enakih vedenjskih vzrocev, kot v prejšnjih razmerjih. Morda prav tistih, ki so privedli so končanja prejšnjega razmerja.

Ko se navadimo drug na drugega, se lahko pojavijo enake težave

Največje spremembe so raziskovalci opazili v prvem letu novega razmerja, ko je vse novo, razburljivo in ko nov partner v življenje drugega še ni tako zelo vpet.

Takoj, ko se oba partnerja navadita drug na drugega in se vključita v vsakdanje življenje drug drugega, ko se na primer preselita skupaj, pa se kmalu vzpostavi dinamika odnosov, ki je enaka tisti v prejšnjem razmerju.

Negativni ljudje bodo v novem razmerju hitreje začeli iskati napake.

Velik pomen so v raziskavah pripisali osebnosti posameznika. Tisti, ki so bolj nagnjeni k negativnosti, bodo imeli v novem razmerju več težav, saj bodo novega partnerja prav hitro začeli primerjati s prejšnjim, začeli bodo iskati negativne plati in morda tudi napake, ki so jih motile pri prejšnjem partnerju.

Najprej delo na sebi, šele nato čas za novo razmerje

Kdo smo kot posamezniki torej neznansko vpliva na razmerja. Če imamo težave sami s seboj, se bodo te težave preslikale tudi v naša razmerja.

Raziskavi sta pokazali, da je izrednega pomena čas med starim in novim razmerjem, ki ga je najbolje vložiti v delo na sebi.

Čas med starim in novim romantičnim razmerjem posvetite le sebi, saj bo naslednje razmerje le tako lahko boljše.

Šele, ko bomo zadovoljni sami s seboj in se bomo naučili komunicirati in se spopadati s težavami, bomo lahko pripravljeni na novo razmerje. Vsak naslednji partner nam torej ne bo pomagal pri naših lastnih težavah, pa če si tega še tako želimo.

Povzeto po Medical News Today.