25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

O pomenu in osnovah psihične priprave športnikov

26. 5. 2014

Vsaka tekma predstavlja športniku visoko stresno situacijo, s katero se mora čim bolje spoprijeti, če želi na tekmi pokazati vse svoje sposobnosti. Vendar pa pogosto mladega športnika na začetku kariere, ne trener ne straši niso sposobni opremiti s primernimi vzvodi za soočanje z izzivi tekmovanj.

Tako je športnik prepuščen sam sebi in v trenutkih pred tekmo sam razvija najrazličnejše načine soočanja s stresom, tremo in napetostjo. 

Včasih razvije dobre mehanizme in odlično funkcionira na tekmi, spet drugič pa mu enak sistem ne omogoča dobrih občutkov pred tekmo in nastopi slabo. Sam nastop torej ne sme biti odvisen od naključnega počutja športnika, pač je potrebno najti vzvode, s katerimi sistematično vplivamo na nastanek tistih tekmovalnih stanj, ki povzročajo športnikov čim boljši nastop.

Na tekmi poleg fizične, tehnične in taktične pripravljenosti,  pomembno vlogo igra tudi psihična priprava športnika. Če se z zahtevami tekmovanj ni sposoben soočiti, bo njegov rezultat daleč od želenega, pogosto lahko govorimo celo o fenomenu trening igralca, ko športnik na tekme ni sposoben prenesti svojih kvalitet, ki jih kaže na treningu.

Samo psihično pripravo je zato smiselno vključevati v proces treninga okoli 11. leta starosti, ko stopnja stresnih dogodkov narašča tako v športnem kot šolskem in vsakdanjem kontekstu.

Kje se lahko mlad športnik spozna z osnovami psihične priprave?

Kako začeti s procesom psihične priprave, bo za mlade športnike in njihove starše sistematično predstavljeno na seminarju Prvi korak v psihično pripravo, ki bo v soboto, 14. junija 2014, že tretje leto zapored potekal pod vodstvom športnih psihologov, prof. dr. Mateja Tušaka in Eve Kovač.

"Športnik bo skozi celodnevno delavnico pridobil osnovna znanja psihične priprave, ki mu bodo pomagala samostojno nadaljevati delo na tem področju. Starši in trenerji pa bodo našli odgovore na  vprašanja kako ravnati v različnih situacijah, da bi čim uspešneje reševali različne probleme in čim bolje razvili otrokove potenciale."

Program seminarja:
  • 8.45 Registracija
  • 9.00-10.00 Psihološko testiranje športnikov
  • 10.00-11.30 Pot do cilja (predavanje za starše in športnike)
  • 12.00-14.30 Sproščeno na tekmo (predavanje za starše in športnike)
  • 15.00-16.00 Mentalni trening (delavnica za športnike)

Prijavnica in vse dodatne informacije so vam na voljo na:

Seminar: 1. korak v psihično pripravo, prof. dr. Matej Tušak, Eva Kovač, univ. dipl. psih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri