Odnos do sebe je ključen

Odnos do sebe je ključen (foto: Profimedia) Profimedia
17. 12. 2016 Vir: Lisa

Ključno za vsak odnos v našem življenju je, kakšen imamo odnos do sebe. Kako dobro poznamo svoje želje in potrebe, kdo smo in kje so naše meje?

Kako ravnamo s seboj, ko nas nekdo prizadene, ko nas je strah, ko smo žalostni – si dovolimo ta čustva in se znamo potolažiti ali jih potlačimo in si nadenemo nasmešek na obraz, čeprav naš notranji otrok joče in ga je strah?

Takšen odnos, kot ga imamo do sebe, imamo tudi do drugih ljudi.

To, kar imamo, lahko damo, zato moramo najprej razviti pri sebi lastnosti, ki jih želimo pri drugemu. Če želimo imeti odnose, ki bodo temeljili na medsebojnem spoštovanju, sprejemanju in ljubezni, moramo to najprej razviti v odnosu do sebe – razviti samospoštovanje, razumevanje sebe in se imeti radi.

Ko se spoštujemo in cenimo, se sprejemamo takšne, kot smo v celoti (tudi ko smo šibki, žalostni in prestrašeni), in se razumemo, da nam vedno ne uspe vse, kar si zamislimo, smo zase naredili ogromno: pokazali smo si namreč, da se imamo radi točno takšne, kot smo.

In tako bomo ravnali tudi v odnosu z drugim: spoštovali ga bomo, z razumevanjem gledali nanj ter ga sprejemali takšnega, kot je, in ga ne poskušali spreminjati. Drugi se bo na naše ravnanje odzval. Na ta način se začne graditi zdrav odnos – pa naj bo to v partnerstvu, v službi, doma, med prijatelji.

Zato je pomembno, da zgradite najprej zdrav odnos s seboj – bodite sebi najboljši prijatelj, na katerega se lahko vedno zanesete, imejte se radi in spoštujte se, zaradi tega, kar ste.

Vi ste edini, s katerim preživite vse svoje življenje. Naj bo to življenje polno ljubezni, zadovoljstva in izpopolnjenosti.

Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose