Prenehajte biti neodločni glede življenjskih odločitev

Prenehajte biti neodločni glede življenjskih odločitev (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2017

Vam je že kdo zastavil vprašanje, zakaj ste se odločili ustvariti družino, sprejeti povišico v službi ali iti na dolgo potovanje in ste odgovorili, da ste preprosto vedeli, da morate? Ko vas nekaj nagovarja k drzni potezi, pustite za seboj vse odgovore, ki se začnejo z »ne vem«.

Veste, kaj morate storiti. Odgovor poiščite na naslednje načine:

Logika je omejena

Ima pomembno vlogo v svetu, saj z njo lahko računamo, razmišljamo o možnostih in predvidevamo izide. Lahko izbiramo med razlogi za in proti ter oblikujemo svoje mnenje v odgovore.

Najpomembnejše odločitve v življenju pa so prepredene z instinktom. Čutimo jih. Temu pravimo, da se zanašamo na šesti čut ali notranji glas. Logika ni vse, včasih moramo prisluhniti sebi.

Odgovor obstaja, morda ga le ne želite dati

Najpogosteje nam manjka le 'dovoljenje', da lahko podamo odgovor na zastavljeno vprašanje.

Morda razmišljate o tem, da imate dobro službo in zaupanja vredne prijatelje. Ali bi se na potovanje torej res najraje podali sami? Zakaj bi si sploh želeli kaj drugega?  Če želj ne morete utišati, je odgovor na dlani. Vse kar manjka je vaše dovoljenje, da uživate in odločate o svojem življenju.

Opustite presojanje

Veliko želj in ciljev se ne uresniči zaradi obžalovanj iz preteklosti. Ne morete pozabiti napak, ko niste sprejeli tiste službe, ste se pustili zvabiti v toksično razmerje in niste priskočili na pomoč prijatelju, ko vas je potreboval. Pozabite na to in postavite preteklost nazaj v preteklost. Sedaj imate drugačne načrte, ki jih morate uresničiti, preden bo spet prepozno.

Prisluhnite sami sebi

Če se počutite, kot da ste izgubili nadzor in niste več oseba za krmilom, ste verjetno pod stresom in neusklajeni s svojimi običajnimi navadami ter dejanji. Morda potrebujete več spanja in trenutkov tišine, da zberete misli. Spočiti možgani zagotavljajo jasno duševno in mentalno sliko. Ne spreglejte je, saj se tam skriva vaš odgovor.

Znebite se strahu

Strah stoji za vsakim »ne vem«, s katerim si odgovorite na pomembna vprašanja. Vprašajte se, kaj bi storili, če bi strah za nekaj trenutkov zapustil vaše telo. Odločitve se začnejo in končajo pri vas. Edini veste, kaj resnično želite. Zato nehajte spraševati in podajati odgovore, da nečesa ne veste. Začnite iskati pojasnila, kar ni lahko, ampak je edina rešitev, s katero boste rešili problem.

Preberite tudi: