Prevara v odnosu

3. 9. 2010

Poletje kot sinonim za vročino, počitnice, dopuste, odmor, pa tudi poletne ljubezni in avanture se počasi končuje. Kaj vse smo doživeli v teh vročih, pa tudi vremensko muhastih mesecih? Česa se bomo najbolj spominjali? Kateri dogodek je naš 'favorit' za najlepšega in katerega bi najraje pozabili?

Kar se tiče ljubezni, je vedno pestro, ne glede na letni čas. Je pa res, da je poletni čas, ko se razkrije več človeške kože in ko se možgančki sprostijo, ravno pravšnji za poletne avanture, romance, pa tudi skrite in boleče prevare.

Pojem prevare je širok, po navadi jo najprej povežemo s telesnostjo oziroma spolnostjo. To ljudje tudi najbolj obsojamo. Osebi, ki varata, se telesno predata drug drugemu. Vendar spolnost ni samo odsev telesnega, ampak tudi psihičnega sveta. V njej iščemo nežnost, ljubljenost, sprejetost, bližino. Vse te psihološke elemente prejemamo prek telesnosti: dotikov, besed in kože.

Ženska, ki spolno prevara partnerja, je že psihično davno izstopila iz odnosa, tam je več ni. Njeno dejanje je odsev alarmantnega stanja odnosa, v katerem se ne čuti ljubljene, sprejete, razumljene, izpopolnjene kot bitje s svojimi potrebami.

Čeprav je na svoje nezadovoljstvo in nesrečo dolgo opozarjala – lahko leta, desetletja – so bila ta opozorila nerazumljena, napačno razumljena, spregledana ali prezrta. Nad odnosom in partnerjem je tako obupala, da je šla sprejetost in ljubljenost iskat drugam. Moški to njeno odhajanje zelo pozno opazi; po navadi takrat, ko je že prepozno. Prepozno za njun odnos in zanjo.

Moški v nasprotju z žensko pa gre s telesno prevaro okusiti nekaj novega, drugačnega, vznemirljivega. Nekaj, kar je med njim in ženo ali partnerico zamrlo ali pa tega nikoli ni bilo. V odnosu se je začel dolgočasiti, ta je postal monoton in predvidljiv, zato si drugje poišče popestritev.

Ženska ima razvit šesti čut, ki ji, če ga le posluša in upošteva, sporoča, da se je med njo in parterjem nekaj spremenilo, da se je on začel drugače vesti do nje in otrok. Ni res, da ne ve, kaj se dogaja s parterjem, ko ga ni ob njej, nasprotno: zelo dobro ve oziroma čuti, saj ji intuicija to sporoča.

Prevara pa je lahko tudi čustvena,

to pomeni, da se oseba čustveno preda drugi osebi. Odpre ji svoj psihični in čustveni svet, z vsemi lepotami, tegobami, potrebami, ki so v odnosu nezadovoljene ali zanemarjene.

Ima veliko oblik: pogovor po telefonu, komuniciranje prek interneta, srečanja ob kavici, na kosilu, sprehodu, skupne aktivnosti. Oseba se čustveno odpre drugi, ker si želi biti slišana, razum­ljena, želi si biti ob nekom, ki ji nameni čas, energijo, besede. Ob tej osebi čuti, da ji lahko da tisto, po čemer hrepeni.

Tako želi nahraniti svojo neizpolnjeno in razbolelo notranjost. Ta sila je tako močna, da oseba, ki vara, na kocko zastavi vse, kar je zgradila: partnerski odnos, otroke, skupno imetje. To je sila, ki žene osebo, da v ospredje postavi sebe, svoje potrebe po sreči in ljubezni.

Ko je prevara razkrita, zruši človeka: partnerja, ki izve za prevaro, in tistega, ki vara, saj zdaj vidi, kako prevarani trpi. Preplavijo ga močni občutki krivde, občutki, da ni ravnal prav, da je sebičen, umazan in podel in je s tem zelo prizadel partnerja.

Prevarani pa se počuti izdanega, osramočenega, nevrednega, zavrženega in osamljenega. Zaupanje med njima je porušeno. Večina parov se težko pobere iz nastale situacije, ugotovijo, da je med njima zdaj zares konec.

Ker smo oboji, ženske in moški, čustvena bitja, ta oblika varanja ne izključuje nobenega spola. Zopet pa pomeni alarm za obstoječi, nezadovoljivi odnos ali pa je znak, da se poslavlja iz njega oziroma da je čustveno že odšla, samo fizično je še tam, kjer čustveno ne želi biti.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije