Preveč ste edinstveni, da bi se primerjali z drugimi

Preveč ste edinstveni, da bi se primerjali z drugimi (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2019

Lahko bi bili boljši, modrejši, hitrejši, uspešnejši kot …

Zakaj to počnemo? Zakaj je pomembno, kakšno službo ima sosed, kateri avto vozi, koliko prijateljev ima v spletu in zakaj je njegova trava vedno bolj zelena? Dokler se ne naučimo osredotočati nase in na lastno srečo, naš vsakdan krojijo primerjave z drugimi, kar nas spravlja v slabo voljo. Zamujamo priložnosti, s katerimi bi lahko izboljšali svoje življenje.

Ko se odločite, da boste prenehali opazovati, kaj imajo drugi in kako bi lahko bili boljši od njih, preverite trike, s katerimi se boste ponovno osredotočili nase.

1. Primerjanje obrnite sebi v prid

Spremeniti boste morali pogled na primerjanje z drugimi. Ko si zaželite nečesa, kar ima določena oseba, vam je ta v resnici pomagala določiti vaš naslednji cilj. Namesto, da celo poletje zavidate sosedi s popolno postavo, se ji zahvalite, da vas je spodbudila k pozitivni spremembi in naredite načrt treningov ter prehrane. Energijo usmerite k izpolnjevanju želja, namesto v ljubosumnost, ki vas bo izčrpala. Potrebnega bo nekaj časa, preden se boste naučili primerjanje obrniti sebi v prid, vendar se boste počasi spet osredotočali nase.

2. Se primerjate vedno z isto osebo?

Analizirajte svoje vedenje. Si želite prav takšnega partnerja, kot ga ima prijateljica, isti odtenek obleke, kot so njeni nohti in novega kavča, ker ga je zamenjala tudi ona? Razčistiti morate, zakaj želite živeti življenje nekoga drugega. Imate do osebe določene zamere ali so vama enostavno všeč podobne stvari? Ko boste imeli dober odnos z njo, boste ugotovili, kje je tičal problem.

Naredite preizkus: Vsaj en teden brez primerjanja. Bi šlo?

Umaknite se od vsega - družabnih dogodkov, družbenih omrežij, skodelic kave s prijatelji, nakupovanja … Za en teden. Privoščite si več trenutkov samote, počnite najljubše aktivnosti in se predvsem ne primerjajte. Pa kaj potem, če vaš fotoaparat ni tako dober kot prijateljev? Prav tako lahko z njim ujamete nepozabne trenutke in razglede. Ni važno, kaj bodo rekli, če se na izlet odpravite sami. Pa kaj potem, če srebate limonado v svoji družbi in ob tem berete knjigo, ki si jo že dolgo želite odkljukati?

Večkrat si vzemite nekaj dnevni “dopust” od vsakdana, nasičenega z informacijami, ponudbami in navidezno srečnimi fotografijami.