Preverite, kako zreli ste v resnici

Preverite, kako zreli ste v resnici (foto: pexels) pexels
6. 6. 2021

Odrasel ne postaneš, ko dopolniš 18 let. Odraščanje je proces, ki traja – večinoma kar celo življenje. Odrastemo skozi padce in opomnike življenja. Preverite, koliko zrelosti ste že dosegli in kaj vam morda še manjka. 

Čeprav prevzemamo različne odgovornosti, imamo službo, morda celo otroke, se še vedno zlahka obnašamo neodraslo. To ne pomeni, da ne bi smeli biti otroci po srcu – ohraniti otroško radost in radovednost v življenju je nujno potrebno za srečo. Kakšno ušpičiti, se znati zabavati in ne jemati življenja preveč resno prav tako. 

Ko govorimo o neodraslosti, govorimo predvsem o lastnostih kot so: pritoževenje, kuhanje trme, neprevzemanje odgovornosti ... 

To so znaki, da smo odrasli: 

1. Ne obnašamo se kot razvajeni otroci

Otrokom je dovoljeno, da reagirajo z ihto, da mečejo hrano po tleh, splezajo na drevo in nočejo dol, ker niso dobili igrače, ki so jo želeli. To je njihov proces odraščanja, tekom katerega se naučijo, da jim tovrstne reakcije ne koristijo. 

Obnašati se podobno tudi kasneje pa ja znak, da še nismo dojeli zakonitosti življenja. Odrasel človek si vzame odmor in premisli o svoji reakciji.

Če želimo biti odrasli, potem razmislimo o svojih reakcijah in besedah, ki vplivajo tako na druge kot tudi na nas.

Preberite še: 22 vprašanj za otroka (namesto 'kako je bilo v šoli') 

2. Prevzamemo odgovornost za to, kjer smo v življenju

Lahko se pritožujemo, kako nepravično je življenje. A če želimo biti srečni in uspešni, je potrebno sprejeti, kjer smo – v popolnosti. Otroci se lahko pritožujejo, da so žrtve odločitev staršev. Odrasli pa moramo prevzeti odgovornost zase in svoje življenje - to je temelj vsega. 

3. Ljubimo močno in odgovorno

Bili ste že prizadeti. Vsi smo bili. A če ljubimo iz bolečine, to ni ljubezen. To je skrivanje. Ljubimo močno, kolikor le lahko. Bodimo pogumni. In če bomo spet prizadeti? Pač bomo. Kaj pa je alternativa. Ljubiti s strahom? Je to rešitev?

Spustimo nadzor, pričakovanja in vadimo ljubezen v njeni najbolj čisti obliki – brez strahu. Prenehajmo kolebati med logiko in egom. Ljubiti druge pomeni tudi, da ljubimo sebe. In ljubimo odgovorno – komunicirajmo z drugimi, povejmo, kaj čutimo. Biti pogumen pomeni biti iskren in ranljiv.

4. Ne lažemo

Drugim in še najbolj – sebi. Nič ne more biti zgrajeno na laži. Če bomo lagali, nas bo življenje odvračalo od vsega, kar si želimo.

5. Brzdamo svoj ego

Govorimo o egu, ki manipulira, ki misli, da se vse vrti okrog njega. Ego, ki blokira naš resničen potencial. Biti odrasel pomeni biti zavesten ega in ga prelisičiti ter namesto njega delovati s srcem.

6. Smo hvaležni

Otroci hočejo več in več in še več igrač ali bonbonov. Prav tako se obnašamo tudi, ko smo odrasli. A biti odrasel pomeni biti hvaležen za vse, kar imaš, vključno z vsemi dogodki v življenju, ki bi jih želeli izbrisati.

Biti odrasel pomeni biti hvaležen za vse odnose, izzive, bolečine in turbulence, za vsako lekcijo, ki nas je spremenila v boljše verzije. Bodimo hvaležen, da smo lahko odrasli. 

Vir: psychologytoday.com

Preberite še: