Prijateljstvo med spoloma

Prijateljstvo med spoloma (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 7. 2015

O večni problematiki in dilemi, ali je možno prijateljstvo med moškim in žensko.

Moški in ženske prijateljujemo iz nešteto razlogov, je pa res, da se pod prijateljstvom med nasprotnima spoloma vedno skriva neka simpatija, všečnost, nekaj, kar diši po naklonjenosti, morda celo po zaljubljenosti in ljubezni. Saj če ne bi bilo medsebojne simpatije, naklonjenosti in zaupanja, prijateljstva sploh ne bi bilo.

Kdo so prijatelji?

Naši prijatelji so tisti, ki razmišljajo in čutijo na podobni razumski, intelektualni, predvsem pa na čustveni ravni, saj se prav na teh ravneh navadno ujamemo, si postanemo nekako privlačni.

Če pa začutimo, da na teh ravneh ni ujemanja (kar ne pomeni ujemanja v naših mnenjih in sodbah, razmišljanjih in čutenjih), nam ti ljudje kot prijatelji niso več zanimivi.

Prijateljstvo med moškim in žensko je bolj komplicirano

Med moškim in žensko pa je vse skupaj še bolj zakomplicirano, saj se velikokrat zgodi, da se iz prijateljstva razvije zaljubljenost ali celo ljubezen, in mnogokrat se to zgodi obojestransko. Takrat govorimo o ljubezni, ki je zrasla iz prijateljstva.

Lahko pa se zgodi, da iskrica ljubezni preskoči le pri enem; ali pri moškem ali pri ženski.

V tistem trenutku se prijateljstvo obrne na glavo, nič ni, kot je bilo, in nikoli več ne bo. Prijateljica, ki se je zaljubila v prijatelja, se znajde v zelo nelagodnem položaju, v katerem se sprašuje, ali res čuti, kar čuti, ali je to čustvo pravo ali si morda le domišlja, kaj vse za seboj potegnejo ta čustva, in predvsem, kako se bo odzvala nasprotna oseba, ko bo izvedela za to.

Eden izmed najtežjih in za prijateljstvo usodnih korakov je iskren pogovor o občutkih, ki jih zaljubljena oseba goji do prijatelja.

Ker nikoli ne ve, kako se bo druga oseba odzvala in ker je takšen pogovor morda celo konec lepega in dolgotrajnega prijateljstva, po katerem nastane velika praznina.

Vendar je pogovor potreben, saj človek lažje živi z iskrenostjo prijatelja (tudi če je ta boleča) kot v tihi, skrivni ljubezni brez vedenja ljubljenega.

Se lahko vrnemo nazaj?

Sama menim, da ljubezni, ki je vzklila do vašega prijatelja, ni mogoče peljati nazaj na raven prijateljstva (kot si želite), ker boste vedno, ko ga boste zagledali, odreveneli in vzcveteli od ljubezni, hkrati pa vas bo razžirala grenka žalost, da ne morete biti z njim v partnerskem odnosu, saj sta vendar samo prijatelja.

V takšnem položaju pa oba samo trpita; nista ne prijatelja, ne par, ampak se držita na varni distanci, da ne bi čustveno ranila drug drugega.

Potrebujete iskrenost do sebe

Ali vam bo lažje, če se vajini poti razideta ali če se trudite, da ste njegova prijateljica, pravzaprav pa do njega gojite ljubezenska čustva, ki jih morate zanikati, potlačiti?

Potrebujeta iskren pogovor, kaj čutita drug do drugega in kaj lahko pričakujeta od vajinega prijateljstva oziroma odnosa v prihodnosti.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije