Pripravite otroka k poslušanju, ne da bi povzdignili glas

Pripravite otroka k poslušanju, ne da bi povzdignili glas (foto: Profimedia) Profimedia
14. 4. 2018

Noben starš nima namena kričati na otroke. Ampak prej ko slej vsakemu odnese "pokrov" in začne nenadzorovano kričati, po navadi ob najmanj primernem času. A preden vzdignete glas ...

... še enkrat dobro premislite, zakaj sploh kričite. Ker vas otroci ne slišijo in ubogajo ali zato, ker ste slabe volje.

Morda vas zanima tudi:

Zdaj pa poglejmo nekaj nasvetov, kako se ogniti kričanju.

1. Načrtujte

Največkrat postanemo živčni in razdražljivi, ko se nam mudi. Prav jutra so najbolj stresna, ko se staršem mudi v službo, otrokom pa prav nič v vrtec ali šolo.

Strokovnjaki pravijo, da je seveda problem v času, vsi ga potrebujemo več, kot mislimo. Zato že zvečer mislite na jutri, vsi pripravite vse stvari za šolo in službo, nujno opravke pa si napišite na listke in nalepite na vrata (na primer: Jaka potrebuje opremo za nogomet.).

2. Prilagodite pričakovanja

Malček lahko nekaj dni zapored upošteva vaša navodila, da mora pospraviti igrače, a bo četrti dan pozabil. A pozabi, ker je star tri, štiri leta, in ne zato, ker je len in neposlušen.

Od otrok ne smete pričakovati preveč, kot seveda tudi premalo ne. Napredujte z malimi koraki, nikar čez noč ne pričakujte čudežno redoljubnega otroka.

3. Bodite vzor

Prvič, ko boste slišali, da vaš sin kriči na sestrico, boste dobili potrditev, da je dober posnemovalec.

Vaši otroci se naučijo komunikacije najprej od vas, zato je zelo pomembno, da ste jim dober vzor. In nekega dne bodo otroci tako govorili z vami, kot vi govorite z njimi.

Preberite: Kaj počnejo starši, ki vzgojijo zelo pametne otroke?

4. Dajte pošteno opozorilo

Občasno vam bo vseeno prekipelo, a dajte otrokom čas, da se umaknejo (posebno šolarjem). Tako jim boste pokazali, da morajo prevzeti nadzor na besedami in dejanji ter da upoštevamo čustva in počutje drugih.

5. Najdite drug fokus

Ko čutite, da vam bo prekipelo, na primer zaradi razmetanih oblek ali prepolnih smeti, se najprej zamotite z drugo stvarjo. Lahko vzamete v roke protistresno žogico ali pa si naredite limonado, saj si morate vzeti čas za pomiritev. Tako boste imeli kontrolo nad seboj in boste vse skupaj lahko malce kasneje mirno, a odlično povedali.

6. Ne pozabite na svojo vlogo

Morate vedeti, da z vpitjem izgubljate del svoje avtoritete, saj se spustite na nivo svojih otrok. Ne morete pričakovati spoštovanja od svojih otrok, če vpijete nanje.

7. Razmišljajte kot učitelj

Najboljši učitelji grdega vedenja ne vzamejo za slabo, ampak kot priložnost za učenje. Na primer, če vaš otrok pozabi pospraviti posodo v pomivalni stroj, razmislite, zakaj je ne. Morda potrebuje opomnik na hladilniku ali pa pač vidne posledice – njegova najljubša skodelica ne bo čista.

9. Pojdite bliže

Večkrat vpijete čez celo stanovanje? Otroci bodo to vaše kričanje zlahka ignorirali. Pojdite bliže in jim lepo povejte, tako ne bo nihče mogel reči, da vas ni slišal, ker vas bo tudi videl.

10. Predstavljajte si, da imate gledalce

Če kričite pri odprtem oknu, je velika verjetnost, da vas bo kdo slišal. Predstavljajte si, da imate v sobi gledalce, in kako čudni bi se jim zdeli, ker kričite kot kakšen norec.

Preverite še: