25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

S temi tehnikami ukrotite pretirano analiziranje

S temi tehnikami ukrotite pretirano analiziranje (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2017

Če veliko časa zapravite za pretirano analiziranje in želite to spremeniti, je tu nekaj tehnik, ki vam pri tem lahko pomagajo.

- Stremite k napredovanju: Prenehajte izpopolnjevati že tako popolno poročilo in pričnite z drugimi opravki. Če si ne boste postavili meje, nikoli ne bo dovolj dobro in vi nikoli ne boste imeli občutka, da ste nekaj opravili v skladu s pričakovanji. Osredotočite se na premikanje naprej.

- Osredotočite se na pozitivne stvari: Pretirano analiziranje se zgodi zaradi premlevanja vseh možnih scenarijev, kaj bi lahko šlo narobe. Zato v lepih trenutkih nehajte iskati slabo in si pustite verjeti, da se dobre stvari lahko zgodijo tudi vam.

- Analiziranje zamenjajte za distrakcije: Pri kompliciranju so distrakcije slaba stvar, tu pa pridejo prav. Če že skoraj obsedeno razmišljate o nekem problemu, si vzemite premor in počnite kaj drugega: sestavite sestavljanko, opravite trening, rešujte križanke, odpravite se na skodelico kave s prijatelji, pojdite na sprehod. Pustite možganom, da najdejo rešitev po drugih poteh.

- Morda vas vodi strah: Ta včasih preprečuje, da bi odvrnili misli od določene stvari in se premaknili naprej. Ne veste točno, kaj se bo zgodilo in zagotovo ste že našli nekaj slabih strani, ki se lahko uresničijo … Pustite te strahove za seboj in za spremembo stopite iz območja udobja. Videli boste, da le tako lahko napredujete.

- Uberite drugačno perspektivo: Za to je potrebna sprostitev in šele potem pogled iz novega zornega kota. Obrnite problem na glavo, zavrtite ga in postavite v drugo situacijo. Je rešitev kaj bližje? Prihranite si dolge ure analiziranja.

- Posvetite pozornost: Če ob vašem razmišljanju minejo dolge ure, ne da bi se tega zavedali, vam verjetno misli hitro pobegnejo drugam. Zato nikoli zares ne razmislite o tistem, kar vas teži. Izboljšali se boste le z vajo. Osredotočite se na misli in skušajte ostati pri isti temi. Tako boste lažje prepoznali, kdaj se vam v glavo prikradejo moteči dejavniki, ki vam ukradejo čas.

- Kaj se bo zgodilo?: Tega zares ne zna napovedati nihče. Tudi vi se prenehajte truditi z napovedovanjem prihodnosti. Če boste opuščali priložnosti le zato, ker ste v analiziranju predvideli mnogo slabih scenarijev, boste to nekoč globoko obžalovali.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri