Se reševanja problemov lotite na napačen način?

Se reševanja problemov lotite na napačen način? (foto: profimedia) profimedia
3. 1. 2019

Kaj naredite, ko se znajdete pred težavo? Morda se reševanja lotite narobe, zato probleme nosite s seboj in si otežujete vsak dan.

Pogosta napaka pri reševanju težav je ta, da preveč razmišljamo. Namesto, da bi se trudili najti rešitev, premišljujemo o vseh možnih razpletih, o tem, kdo nam lahko pomaga in kaj si bodo mislili drugi. Če se prepoznate v opisu, verjetno s svojimi skrbmi obremenjujete tudi prijatelje in družino. 

Kako razlikovati med pretiranim razmišljanjem in reševanjem težav?

Čeprav tisti, ki preveč razmišljajo, drugih nočejo spravljati ob pamet, to pogosto počnejo. Prosijo za nasvet, ki ga nato ne upoštevajo, ali pogrevajo situacije z vsakim, ki jim je pripravljen prisluhniti. Nenehno pritrjevanje in prigovarjanje pa prijatelje in družino izčrpava.

Če ure in ure analizirate probleme, si s tem ustvarjate še več stresa. Kadar ste slabe volje in se osredotočate na stvari, zaradi katerih se slabo počutite, se boste počutili še slabše. Kadar ste napeti, boste zaradi premišljevanja o slabih stvareh, ki se vam lahko zgodijo, obstali v stanju nenehne napetosti. Razlika med pretiranim razmišljanjem in reševanjem težav se ne skriva v količini časa, ki ga temu namenjate, temveč v načinu razmišljanja.

pisanje

Kadar boste torej razmišljali o težavi ali stresnem dogodku, si zastavite naslednja vprašanja:

Obstaja za to težavo rešitev? Nekaterih težav se ne da rešiti. Bolezni bližnjega ne morete kar odgnati, prav tako ne morete izbrisati travmatičnega dogodka, ki se je že zgodil. Če boste o teh stvareh preveč neproduktivno tuhtali, bo to za vaše duševno stanje pogubno.

Se osredotočam na težavo ali iščem rešitev? Če ste se znašli v finančnih škripcih, vam bo iskanje strategij za večji zaslužek ali odplačilo dolga v veliko pomoč. Če si boste samega sebe že predstavljali kot brezdomca oziroma boste razmišljali, kako nepravična je vaša finančna situacija, se ne boste nikamor premaknili.

Kaj bom s premišljevanjem o tem dosegel? Kadar aktivno iščete način, kako na situacijo pogledati z druge plati, boste ugotovili, da vam premišljevanje o težavi lahko pomaga. Če boste ves čas premišljevali le o tem, kako si želite, da bi bile stvari drugačne, oziroma si boste predstavljali, kaj vse gre lahko narobe (ne da bi prepoznali dejanja, ki vam lahko pomagajo do uspeha), o stvareh preveč premišljujete.

Z zgornjimi vprašanji boste ugotovili, kdaj o stvareh preveč razmišljate. Če boste prišli do zaključka, da vaše misli niso produktivne, boste lahko preklopili na reševanje težav ali pa boste spoznali, da ne morete storiti prav ničesar, zato vam tudi premišljevanje o težavah ne bo pomagalo.

Preverite tudi: