So vaši prijatelji ali vam le pijejo energijo? Po tem jih boste prepoznali

So vaši prijatelji ali vam le pijejo energijo? Po tem jih boste prepoznali (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2023

Čeprav vsi v življenju potrebujemo prijatelje, ki nas podpirajo v različnih situacijah, so včasih ravno prijatelji tisti, od katerih je potrebno oditi.

Če ste začutili, da nekateri ljudje v vašem življenju niso to, kar ste mislili, da so, vendar ste še vedno zmedeni, ali so vaši prijatelji ali zgolj čustveni vampirji, bodite pozorni na te znake, ki vam lahko pomagajo prepoznati lažne prijatelje.   

Kako prepoznate škodljive »prijatelje«?

Ponižajo vas ob vsaki priložnosti

Ena najpogostejših lastnosti toksičnih prijateljev je, da vas bodo kar naprej poniževali na različne načine. Toda tudi, če jim boste povedali, da je njihovo ravnanje nespoštljivo, tega ne bodo upoštevali in bodo še naprej nadaljevali s svojim žaljenjem, za njih pa boste tisti, ki ste »preobčutljivi«.  

Po interakciji s toksičnimi ljudmi se počutite izčrpane

Če niste introvertirani, vendar se še vedno počutite izčrpani vsakič, ko pridete s srečanja s tovrstnimi prijatelji, je to rdeča zastavica, da nekaj ni v redu. Vaši prijatelji naj bi iz vas izvabili najboljše. Po pogovoru s prijatelji bi se morali počutiti energični in sveži, ne pa čustveno izčrpani.  

Tekmovalno vedenje

Zdrava konkurenca ni slaba, ko pa med prijatelji to postane vsakodnevna praksa in nenehno primerjanje, je to strupena dinamika. Če vaš prijatelj čuti, da mora biti vedno korak pred vami ali da mora nenehno dokazati, da je najboljši, premislite, če je to res pravi prijatelj.  

Nespoštovanje vaših meja

Da se dobro počutite, je ključnega pomena v odnosih. V prijateljstvu se vam morda zdi, da se lahko vzdržite skozi vse, vendar veljajo določene meje. Meje  spoštljivosti ohranjajo odnose zdrave in vam pomagajo pri ohranjanju zdravega in harmoničnega odnosa na obeh straneh.  

Odzivajo se zgolj, ko je njim v interesu

Nekateri ljudje imajo čas za druženje izključno, ko vas rabijo, drugače pa vas lahko pogosto celo ignorirajo ali pa se ne odzovejo na sporočila in klice ter pokličejo nazaj, ko zopet ustreza njim. Vsak odnos, tudi prijateljski, je dvosmerna ulica in zahteva prizadevanja obeh strani.  

Večkrat vas ožigosajo z zbadljivkami

Toksični prijatelji pogosto izpadejo kot neprizanesljivi v pogovoru. Pogosto zavračajo vaše ideje in celo pravijo, da »ste neumni.« Prav tako so lahko zelo manipulativni in pesimistični v odnosu. Če je temu tako, so to še dodatni znaki, da je boljše, da to »prijateljstvo« spustite iz svojega življenja in si najdete boljše ljudi za druženje. 

Preberite tudi: "Moj mož se mi gabi in iz srca mi je žal, da nisem ..." (brutalno iskrena izpoved Slovenke)