Stavki, ki se jim v zvezi raje izognite

Stavki, ki se jim v zvezi raje izognite (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2018

Ko se je treba dogovoriti, rešiti ali razjasniti težavo, ženske dobro vemo, kaj je treba storiti – treba se je usesti in se pogovoriti. Tudi o tem, kako bosta vzgajala otroke po ločitvi, o težavah v službi ali pa o želji po več nežnosti. In kakšen je odgovor moških?

Večinoma so defenzivni. Največkrat zagodrnjajo, se umaknejo ali pa dajo dober nasvet. Moški imajo popolnoma drugačen stil komunikacije kot ženske. To pa seveda ne pomeni, da se z njimi ne da pogovoriti! Le malce pameti in premetenosti potrebujete.

Stavki, ki se jim raje izognite

"O čem pravkar razmišljaš?"

Vsak tretji moški sovraži to vprašanje. Dobro se namreč zaveda, da bi moral spregovoriti o svojih občutkih – ni pa mu jasno, kaj pravzaprav občuti.

"Pogovoriti se morava!"

On to sliši kot: "Zdaj si pa v težavah!" Moški dobi občutek, da se je ujel v past, in se zato brani ali pa obmolkne. Molk je po njegovem najboljša zaščita pred pogovorom.

"Katja tudi meni, da ..."

Ženske rade primerjamo svoje čustvene vtise z mnenji drugih. Moški pa svoje zasebne težave rešujejo sami s seboj. Takšen stavek je zato zanj skorajda izdaja – ali pa celo zarota.

Preberite: 6 zlatih nasvetov partnerske svetovalke, ki vaju bodo obdržali skupaj za vedno

Najboljši napotki za uspešne pogovore

Pozitivne misli

Moški niso niti redkobesedni niti čustveno hladni. Le drugačni so – in tudi ne preveč vajeni, da bi govorili o svojih čustvih! Pa vendarle znajo! Le opogumiti jih morate in jih ne že vnaprej obsojati, da niso sposobni komunicirati.

Ustrezen čas

Po stresnem dnevu prav gotovo ni pripravljen še na intimne pogovore. Bolje bo, če spregovorite med sprehodom ali pa med kosilom oziroma večerjo. Še najbolje pa je uvesti kar urice za klepet, da se pogovorita o tem in onem.

Dajte mu čas

Vi veste, o čem bi se radi pogovorili, on pa ne. Dovolite mu torej, da o vsem, kar mu boste povedali, v miru premisli.

Določite cilj

Moški so osredotočeni na cilj! Če se tega zavedate, ga boste dobili na svojo stran. Recite na primer: “Potrebujem tvojo pomoč. Kako bi ti rešil to težavo?”

Bodite spoštljivi

Mirno lahko poveste, da ste razburjeni in prizadeti, toda ne izrekajte nobenih očitkov. Ti vedno sprožijo le 'obrambno spiralo'.

Ustvarite bližino

Kratki dotiki med pogovorom partnerju povedo, da ga sprejemate takšnega, kot je.

Hollywoodska terapija

Ti filmi so odlična podlaga za pogovor o...

… ljubezni: film Diplomiranec radi gledajo tudi moški, ker je v njem tudi nekaj seksa. Primerna so tudi Oddaljena obzorja, ker je več vesterna kot pa 'limonade'.

… vrednotah: Wall Street – tudi nadaljevanje je odlično. Dobra sta tudi Robin Hood in Batman.

… odgovornosti: Avatar – grandiozen ples prizorov.

… prijateljstvu: Ko je Harry srečal Sally – klasika s humorjem.

Preberite še: