Ste manipulativni in se tega ne zavedate?

Ste manipulativni in se tega ne zavedate? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2017

Težko je priznati, vendar se vsi kdaj pa kdaj znajdemo v vlogi manipulatorja. Želimo izkoristiti situacijo ali osebo v svojo korist. Včasih to delamo povsem nezavedno. Preverite, ali počnete kaj od tega.

Če se prepoznate v kateri izmed naslednjih navad, to še ne pomeni, da ste po naravi manipulativni. Lahko pa s tem nezavedno škodujete odnosom z bližnjimi osebami.

Morda pogosto storite ali rečete kaj takšnega:
  • Slaba vest

Na slabo vest zaigramo takrat, ko se nam ne ljubi storiti tega in onega ali želimo, da nekaj naredi druga oseba, vendar tega ne povemo odkrito. Takrat uporabimo frazo »za vse bom poskrbel/a sam/a« in skrivaj upamo, da bo sogovornik prevzel pobudo. Namesto tega raje na glas povejte svoje mnenje in zahteve. Najprej se prepričajte, da so te pravične, potem pa razložite situacijo. Če ste na primer sami opravili več kot polovico dela za projekt, sodelavcu razložite, da bi bilo pošteno, če drugo polovico opravi on.

  • Navidezna izbira

S prijatelji se odločate med aktivnostjo zunaj in obiskom muzeja. Sami bi raje dan preživeli zunaj in izkoristili jesensko sonce. Ker ne želite razlagati, zakaj vam je ta možnost ljubša, ponudite navidezno izbiro, čeprav ste se sami že odločili. To običajno storimo z besedami: »Odločitev je povsem tvoja, vendar …«. Sogovornika obrnete v smer, ki si jo želite. Da bi se temu izognili, jasno povejte svoje prepričanje in vprašajte po mnenju drugih. Skupaj boste zagotovo našli kompromis.

  • Nedolžen predlog

Tega smo »krivi« skoraj vsi. Včasih namesto da bi izrazili svoje mišljenje in čustva, to storimo v obliki predloga, s katerim navidezno ustrežemo drugi osebi, v resnici pa delamo sebi v prid. Ko se na primer dogovorite s prijateljem za kosilo in rečete: »Se ti ne bi prilegla mehiška hrana?«, s tem potešite svojo željo. Namesto tega lahko poveste, da že nekaj dni sanjate o obisku določene restavracije in prijatelj se vam bo zagotovo z veseljem pridružil.

  • Prikrito izsiljevanje

Zelo si želite iti na tisti koncert, vendar so prijatelji v dvomih, ker takšne glasbe ne poslušajo. Obljubite, da boste naslednjič tudi vi odšteli nekaj denarja za aktivnosti, ki zanimajo njih, čeprav sami v tem ne uživate. Ko je na vrsti adrenalinski park pa se opravičite z izgovorom, da se bojite višine. Z neštetimi neizpolnjenimi obljubami boste škodovali odnosom in osebam dali čutiti, da so prikrajšane ali da ste jih izkoristili. Bodite neposredni in povejte, koliko vam določena stvar pomeni, predvsem pa ne silite ljudi, da se vam pridružijo.

  • (Spet) ste pozabili

Če včasih pozabite pomiti posodo, zaliti rože in narediti del opravil, za katera ste zadolženi, vas ne bo nihče obsojal. Vsi smo kdaj preutrujeni ali nam zmanjka časa. Popolnoma drugačna situacija pa je, če sodelavce vedno puščate same pri projektih, se nenehno izogibate gospodinjskim opravilom in »pozabljate« na stvari, ki vam niso povšeči. Vsak mora kdaj storiti kaj, ob čemer se počuti neprijetno in nepravično je, da takšna opravila prelagate na druge. Bližnjih oseb verjetno ne želite prizadeti, kajne? Zakaj bi jim torej nalagali še svoj del neprijetnih nalog, ko morajo opraviti že svoje? Dlje kot boste izkoriščali njihovo dobrodušnost, manj bodo pripravljeni storiti za vas.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri