Ste po naravi egoistični? To bodo pokazali naslednji znaki

Ste po naravi egoistični? To bodo pokazali naslednji znaki (foto: Profimedia) Profimedia
27. 7. 2021

Spadate v to kategorijo? Preverite znake!

Popolnoma nič ni narobe s tem, da se imate radi in veste, kdaj morate sebe in svoje počutje postaviti na prvo mesto. Prav tako vam bo pomagalo, da se znate postaviti zase in ste samozavestni. Ampak, kje je meja?

Če se najdete v katerem od opisov, je vaša samozavest in ljubezen do sebe prerasla v egoizem. 

Materialne dobrine vam pomenijo veliko

Vsak si tu in tam rad privošči nakupovanje - pa naj bo to elektronskih naprav, oblačil, knjig ... Če pa ste vedno na preži za najboljšimi stvarmi, s katerimi boste premagali in prehiteli vaše prijatelje ter domače, se je verjetno oglasil vaš ego. Ta hoče imeti več, najboljše in najmodernejše. 

Ko vam stvari pomenijo veliko, ste do njih zaščitniški in jih nikakor ne delite (se pa z njimi hvalite), se morate vprašati, kakšne vrednote postavljate na prvo mesto. 

Velik oboževalec opravljanja

S kom je bila sodelavka na dopustu, zakaj se je prijatelj skregal z dekletom, kaj bo popoldne počela tajnica ... Vse to veste in še raje prisluhnete, če so govorice negativne in kažejo napake nekoga drugega. Radi tudi pokritizirate in opozorite na slabosti določene osebe. Vse to nakazuje, da ste pomembnejši od drugih, vsaj vi tako mislite. 

Za starše ste bili popoln otrok

Vsak otrok je v očeh staršev popoln in ne govorimo o tem, temveč o vzgoji. Pomislite, ali so vas starši malokrat kaznovali, vam vedno dali, kar ste si želeli, vam zagotavljali, da niste nikoli krivi v prepirih? 

Egoistični ste lahko tudi zaradi vzgoje, ki ste jo prejeli kot otrok, a večno se ne boste morali zgovarjati na to. Sedaj ste odrasli in lahko poskrbite, da to popravite. 

Pogosto prekinjate druge

Nočete biti egoistični, želite pač samo povedati svojo zgodbo ali mnenje, kajne? Na žalost je nenehno prekinjanje drugih tudi znak visokega ega. Podzavestno (ali zavestno) imate občutek, da je to, kar želite povedati, pomembnejše in pametnejše od mnenja drugih. Zato morate seveda spregovoriti prvi ali skočiti v besedo trenutnemu govorcu. 

V naslednjem pogovoru zavestno opazujte, ali velikokrat prekinite sogovornika. 

Sovražite izgubljanje

Želja po zmagi je zdrava in upravičena, kadar to pomeni, da daste vse od sebe, ostanete motivirani, vztrajate in napredujete. Če ste egoistični, pa boste opazili, da bi za zmago naredili vse - morda celo goljufali. Poraz je namreč za vaš ego velika sramota, četudi v namizni igri. 

Kadar izgubite se uresniči vaš največji strah, da ste podrejeni. Ne marate biti spodaj, za vas je dovolj le skrajni vrh. 

Vir: Bustle