Ste po naravi ljubosumni? Preverite, če se prepoznate v teh znakih

Ste po naravi ljubosumni? Preverite, če se prepoznate v teh znakih (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2017

V najpreprostejši obliki bi lahko ljubosumje definirali kot čustvo ali kombinacijo čustev, ki se odražajo preko misli ali dejanj. Večina se bo z njim slej ko prej srečala, kadar pa vas prevzame pogosto, vam ljubosumje pride v navado.

Ljubosumje ni vedno očitno, so pa prisotne nekatere lastnosti, ki jih lahko z njim povežete.

Vtikate se v zasebnost: Berete elektronsko pošto, preverjate telefon, vedno hočete vedeti, kje je vaš partner in kaj počne. To lahko vključuje tudi prijatelje, ki se morda družijo s kom, ki ga prezirate in vam zato dajejo občutek izključenosti, čeprav v resnici niso naredili ničesar narobe.

Nenehno prepiranje: Če opazite, da pripravljate in tudi poveste argumente za vsako najmanjšo stvar, ste polni ljubosumja. Ne šteje, da to prekrijete kot govorjenje resnice. Cilj takega početja je, da bi tudi druga oseba čutila nekaj teh čustev, ki jih občutite sami, vendar to zavijete v celofan in dodate pentljo. Vzbujanje negativnosti v drugih ne bo rešilo vašega problema.

Dvomite: Vedno se spopadate z dvomi o vsem, kar določena oseba počne in potrebujete nešteto zagotovil ter mirno roko, ki vas vsakič znova pomiri. To doseže povsem novo raven, ko se posameznik preneha ukvarjati z izpadi ljubosumja, vi pa ste prepričani, da mu ni mar za vas. Ne pustite, da bi vas negativna čustva potegnila s seboj na dno in končajte zmedo, dokler jo še lahko.

Neizčrpnost: Ljubosumje se ne rodi le iz prepričanja, da ima partner afero ali vas prijatelj zapostavlja, ampak tudi takrat, ko je pozornost usmerjena v eno samo osebo. Pri napredovanjih, prejemanjih daril ali rojstnodnevnih zabavah morda vljudnostno rečete, da ste veseli za to osebo, vendar ji v resnici zavidate in še huje, ji ne privoščite uspeha.

Javno ponižanje: To je ena izmed hujših oblik ljubosumja, saj poleg sebe očrnite tudi tistega, ki je z vami. Z obtoževanjem partnerja, da si ogleduje določene mimoidoče, omenjanjem teh in onih dejanj, ki vas postavljajo v ozadje, glasnim govorjenjem o izletu, na katerega niste bili povabljeni in podobnim vedenjem boste naredili usodno napako ter verjetno izgubili bližnjo osebo. Če to želite preprečiti, se javnemu obtoževanju povsem izognite.

Zakaj čutite ljubosumje?

Najpogosteje so lastnosti, ki izzovejo sumničavost, enake pri vseh, ne glede na kulturo: nesigurnost, strah in tekmovalnost. Majhna mera ljubosumja, ki se kaže kot zanimanje, je zdrava, vendar gre pri zgornjem opisu za veliko bolj pretirano obliko. Ves trud, ki ga vložite v pregledovanje partnerjevih stvari, raje vložite v obvladovanje čustev na drugačen način, ali pa uničite vse odnose, ki ste jih gradili leta in leta. Izbira je vaša.

Preberite tudi: