Ste zelo empatična oseba? Potem imamo za vas nekaj stvari, ki vas bodo navdušile in napolnile z veseljem

Ste zelo empatična oseba? Potem imamo za vas nekaj stvari, ki vas bodo navdušile in napolnile z veseljem (foto: profimedia) profimedia
25. 10. 2022

Visoko empatični ljudje se pogosto počutijo prepolne vseh čustev in so pod stresom, zato potrebujejo načine, kako sprostiti napetost. 

Kot že veste, visoko empatične osebe čutijo vse, kar čutijo ostali. S sogovornikom se znajo dobro poistovetiti, zato je ljudem v njihovi družbi tako prijetno. Počutijo se, da so resnično razumljeni. A empati morajo poskrbeti tudi za svoja čustva in se losati vsega, kar se nakopiči v njih, ko zaznavajo ostale. 

Tu je nekaj stvari, ki bodo empate razveselile ali vsaj pomirile: 

Več časa in prostora, da opravijo svoje stvari ali le zadihajo

Empatični ljudje potrebujejo več časa, da vsrkajo okolico, vse osebe in detajle. Zato so lahko v stresu bolj kot ostali, ki se takoj prilagodijo novemu okolju. Pri empatih zato traja dlje, da se pripravijo, opravijo svoje naloge, sprejmejo odločitve in postorijo vse, kar so si zadali. Bolj udobno jim je, če niso zelo časovno omejeni in lahko delajo počasi. 

Mirno in tiho okolje

Takšno, brez pogovarjanja v ozadju, brez televizije, radia in drugih zvokov. Ker so zelo občutljivi na okolico, zaznajo vsak zvok, kar ni ravno dobro, ko se morajo osredotočiti na delo. Zmoti jih lahko celo zvok hladilnika, žvečenje psa, hoja drugih ljudi ...

Zato jim bo dobro delo nekaj povsem mirnega okolja, ko jih nihče ne moti, da lahko sprocesirajo vse, kar se je zgodilo čez dan ali se zberejo in delajo. 

Minimalistično opremljen prostor

Empatični ljudje so običajno nagnjeni k minimalizmu, saj jih nered in navlaka dušijo. Vsaka stvar jih lahko zamoti ali spomni na kaj iz preteklosti. Takrat bodo izredno neproduktivni. 

Če jih želite pomiriti, jih dajte v urejeno in mirno okolje. 

Veliko časa zase

Samo zanje, v samoti. Za vas je to morda dolgočasno, zanje pa je kot najlepša uresničena želja. Hrepenijo po času v samoti, ko si napolnijo baterije, izpolnijo svoje sanje, se ukvarjajo s hobiji ... 

Ne razumite narobe, še vedno potrebujejo družbo drugih, čas v samoti pa jim da energije, da so lahko na voljo svojim bližnjim. 

Počasna, mirna jutra

Empati potrebujejo še več kvalitetnega spanca kot ostali, saj so tudi čez dan bolj stimulirani, kar jih precej utrudi. Ne bodite presenečeni, če jih boste našli v postelji že ob zgodnji uri, tudi med vikendi. 

Sliši se čudno, ampak razveselili jih boste, če jim omogočite zgodnji odhod v posteljo in mirno, dolgo jutro. Če jim postrežete z zajtrkom dobite še nekaj dodatnih točk.