Stvari, ki vam jih ne bo povedal nihče o tem, kako je vzgajati najstniško hčerko

Stvari, ki vam jih ne bo povedal nihče o tem, kako je vzgajati najstniško hčerko (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 10. 2016

Mame dobijo kup napotkov od različnih strokovnjakov in 'strokovnjakov', kako negovati dojenčka, malčka, nihče pa ne pove, kako se obnašati v družbi najstnika. In mame so mnogokrat prav šokirane, kako ljubka hčerka nekega dne postane najstnica in njen klon, ki mu je mama govorila: "Upam, da boš imela hčerko, kot si ti." In jo imaš.

Torej, kaj ženskam nihče ne pove o njihovih najstniških hčerkah ...

1. Kradejo telesa. Ja, dobesedno ti ukradejo telo. Te gladke, mišičaste noge, ki nikoli niso mirovale, so bile pred dobrima desetletjema vaše. Zdi se, kot da je 14-letnica ukradla vaše mlado telo, vas pa preselila v nekaj veliko bolj mehkega, nagubanega in brez moči.

2. A to ni vse, kar vam vzamejo. Prej ste imele higienske vložke vedno na zalogi, in ko je prišel tisti dan v mesecu, ste imele vse pri roki. No, zdaj nič več, mala najstnica je že iztegnila prste po vašem koncu kopalnične omare. Pred hišo jo boste tudi srečali v svoji najljubši majici (čeprav vam je preozka, ste jezni), izginila bodo vsa boljša ličila in ja, poslovite se od edine res dobre torbe.

3. Vedno se jim nekaj mudi. Prav vsak dan. K prijateljici, na šport, na ples, imajo še neko posebno šolsko nalogo, skratka, za vas mala hčerkica nekega dne ne bo imela več niti minute časa. In ja, z otožnimi očmi in rahlo jokajočim glasom vas bo prisilila, da jo povsod peljete, ker se ji mudi in nima časa za avtobus ali kolo.

4. So mali hipohondri. Vedno jih nekaj boli, ali glava ali koleno, zjutraj grlo, zvečer trebuh, praktično vsak dan iščejo termofor za boleče telo. Sicer veste, da so za 90 odstotkov 'bolečin' krivi hormoni, saj raste kot trava po dežju, a vseeno se vam ne ljubi živeti z večno bolnico, ki z lahkoto ozdravi, ko jo pokliče prijateljica.

5. Ljubosumni boste nanjo. No, tega zagotovo niste pričakovali. Občudovali boste njeno vitko postavo, ki spominja na manekenke, in kako ji pristajajo prav vse obleke, ki jih navleče nase. Jap, ima vse, česar vi ne boste imeli več – gladko kožo, čudovito polt, obraz brez gub, močne lase ... Ja, grozno je spoznanje, da ste lahko ljubosumni na nekoga, ki ste ga sami rodili.

6. Na zalogi ima toliko pripomb in odgovorov, da se vam lahko zmeša. Od kod jemlje vse te predrzne odgovore, v katerih ste bili vendar vi ena od najboljših mojstric? Ona bi morala biti učenka, ki bi ji morali vi v enem zamahu zapreti usta, a vas vedno premaga. Predlagamo, da odnehate in si privoščite kozarec vina. Najstnica bo vedno zmagala, vi pa si raje privoščite domačo terapijo. Če ne pomaga vino, si privoščite še velik kos čokolade.

7. Vi ste bili samozavestni, a ste vedno vsaj malo dvomili o sebi. Ona je tako samozavestna, da vam kar zapre usta. Ve, da je lepa, pametna, in občutek ima, da so vsi fantje zaljubljeni vanjo, če pa niso, praktično ne more verjeti.

8. Zadnje, a ne najmanj pomembno ... Ona bo vaš največji prijatelj in zaveznik. Ne govorimo o tem, da boste vi njen največji zaupnik ali ona vaš. Govorimo o tem, da bo ona prva videla, kdaj ste žalostni in kdaj potrebujete objem. Ona vam bo edina po resnici povedala, kaj vam paše in katere čevlje za vraga že vrzite v smeti. Prva vam bo voščila za rojstni dan in edina kupila tisto, kar si res želite. Povsem spontano vam bo mnogokrat rekla, da vas ima rada, in vam pritisnila poljubček kot nekoč, ko je bila še majhna.

9. In naj vam povemo, v nekaj letih bo prerasla najstniška leta in muhe ter postala vaša največja zaupnica in šoping kompanjonka. Hčerke so zakon!