"Svojima malčkoma sem povedala, da Božiček ne obstaja, ker ju ne želim zavajati"

"Svojima malčkoma sem povedala, da Božiček ne obstaja, ker ju ne želim zavajati" (foto: Profimedia) Profimedia
28. 12. 2022

Se spomnite božiča, ko ste ugotovili, da božiček ne obstaja? Kako ste se počutili? Mati triletnika in enoletnice je s tem precej pohitela. 

27-letna blogerka in mamica dveh malčkov se je odločila, da svojima otrokoma zelo hitro razkrije resnico o Božičku, saj pravi, da ju ne more gledati v oči in ju zavajati s tem, da bo prišel čaroben mož in se spustil po njihovem dimniku. Povedala jima je tudi za zobno miško. 

Ne mara ju kontrolirati in pogojevati vedenja z liki, ki ne obstajajo, zato letos otroka nista pričakovala možaka v rdečem. "Svojima otrokoma sem povedala za Božička, saj se mi drugače zdi, da ju zavajam," je razkrila. 

Spomni se odraščanja v družini, kjer je bilo veliko laži in neiskrenosti, kar ji je pustilo težave z zaupanjem. Pri svoji družini je odkritost postavila na prvo mesto, kar vključuje tudi moža, ki poje piškote in pod drevescem pusti darila. 

"Če sem na prvi dve mesti postavila zaupanje in odkritost, kako naj gledam otroka v oči in jima govorim, da po nebu leta Božiček, ki ga spremljajo jelenčki in v enem večeru razdeli darila povsod po svetu? Zame to predstavlja velik problem in zdi se mi, da bi otrokoma pogojevala laganje."

Skrbi jo, da je Božiček v družbi sprejemljiva laž, ki otrokom kaže, da je vsaka laž sprejemljiva in vredu. "Ko začnemo z lažjo, jo vsako leto le poglabljamo - kdo zavije darila in jih izdela, kdo poje piškote, kdo dostavi darila in kako pripotuje do nas ... Ko ugotovijo, da je vse skupaj neresnično, začnejo dvomiti o vsem mogočem. 

Otroka učim, da ne smeta zaupati tujcem in jim izdajati svojih podatkov, potem pa naj jima rečem, da je vredu, če tujec vstopi v naše stanovanje in celo, da sedita v njegovem naročju?"

Pri njih doma še vedno vlada božični duh in upa, da bo s svojo zgodbo spodbudila pravo sporočilo božiča. "Veliko ljudi meni, da resnica o Božičku božiču odvzame čarobnost, vendar se ne strinjam. Še vedno obožujemo božič! Je čas snega, zabave, skrbi za bližnje in tiste, ki nimajo dovolj ... Zabavamo se brez izmišljotin, ki bi jima jih morala povedati."

Njen triletnik se zato ne boji, da bi pristal na seznamu porednih, njegova mama niti ne uporablja tega za spodbujanje lepega vedenja. Želi le, da otroka vesta, da jima bo vedno povedala resnico. 

"Otrokoma govorim, da je vse skupaj igra - nekateri verjamejo v igro z Božičkom, drugi ne. Poudarjam tudi, da ne smeta uničiti igre za tiste, ki verjamejo."
Vir: Metro.co.uk