To bi morali vedeti o posameznikih, ki so bili v otroštvu zlorabljeni

To bi morali vedeti o posameznikih, ki so bili v otroštvu zlorabljeni (foto: profimedia) profimedia
26. 3. 2019

Kaj si želijo, da bi o njih vedeli? Preden si o njih narišete napačno sliko, preverite naslednje resnice.

O posameznikih, ki so v otroštvu doživeli kakršnokoli vrsto zlorabe, si pogosto ustvarimo negativno sliko in pričakujemo, da jim v življenju ne bo uspelo. S tem se jim dela velika krivica, poleg tega so tudi prepričanja, ki krožijo o zlorabljenih otrocih, skoraj vedno napačna.

Kaj bi si omenjeni posamezniki želeli, da veste o njih?
 • Otroci velikokrat ne priznajo

Otroka lahko vprašate, ali je doma, v šoli oziroma kje drugje vse vredu, vendar vam ne bo nujno povedal resnice. Zlorabljeni otroci dobro čuvajo skrivnosti in se hitro naučijo lagati, da bi prekrili tisto, česar se sramujejo. Otroci, ki izkusijo zanemarjanje že v zgodnjih letih, pa se sploh ne zavedajo, da je kaj narobe, saj poznajo le to in stanje sprejmejo kot normalno. Zato je najboljši nasvet, da spremljate situacijo in zaupate svojemu občutku, kadar menite, da nekje ni vse vredu.

 • Besedne in čustvene zlorabe ne moremo videti

Ko je govora o zlorabi, najprej pomislimo na modrice, zvine ali zlome kosti. Pozabljamo, da sta besedna in čustvena zloraba enako boleči, čeprav ju je težje opaziti. Ljudje, ki zlorabljajo, najraje izberejo otroke, saj jih je lahko zmanipulirati in pripraviti do tega, da nikomur nič ne povedo. Sami verjetno ne bi vzeli resno groženj, da vas bodo poslali drugam ali da nikoli ne boste več videli prijateljev, otroka pa to lahko zaznamuje in mu da vedeti, da oseba misli resno.

 • Pogosto nadlegovani tudi v šoli

Otroci ne znajo natanko opredeliti, kako se razlikujejo od svojih sovrstnikov, vendar ostali to opazijo. Zlorabljen otrok tako hitro postane tarča posmeha, kar še poslabša celotno situacijo. Posledično nimajo prijateljev in so nezaupljivi, zato ne zaprosijo za pomoč oziroma zanikajo, da se dogaja kaj resnega.

Poznate znake, ki kažejo, da je vaš otrok v šoli ustrahovan? Razmislite, ali ste opazili kaj od naslednjega:

 • odpor do šole, še posebej zjutraj, ko mora otrok od doma
 • pogosti glavoboli ali bolečine v trebuhu, ki jim ne najdete vzroka
 • otrok zamenja krog prijateljev oziroma jih ima vedno manj
 • težave s spanjem
 • močni čustveni odzivi in napadi joka iz vam neznanega razloga
 • veliko pozornosti nameni elektronskim napravam
 • manj interakcije z družino
 • znaki so lahko tudi fizični (raztrgana oblačila, praske in modrice)
 • Zlorablja lahko kdorkoli

V glavi si običajno naslikamo zlobnega človeka, pri katerem bi že na daleč opazili, da je agresiven in nasilen. To storimo, ker moramo “zlu” dati obliko in ker si težko predstavljamo, da bi prijazna soseda, ki vedno prinese piškote, zlorabljala svoje otroke. Pa je to povsem možno. Nikoli ne morete vedeti, kaj se dogaja za zaprtimi vrati in ne pozabite, da so takšni posamezniki zelo manipulativni ter se dobro pretvarjajo. Med njimi je lahko tudi prijazen sosed, dober učitelj, nasmejan znanec …

Prav tako so lahko žrtve zaprte osebnosti, pa tudi zelo komunikativne ali popularne. Ne moremo opredeliti, kakšen tip človeka je običajno tisti, ki zlorablja in kakšen karakter imajo žrtve.

 • Na ramenih lahko nosijo “krivdo preživelega”

Kadar je zloraba tako velika ali se dogaja dlje časa, veliko otrok pobegne in začne živeti z nekom drugim. Lahko si oddahnejo bi pomislili in končno zaživijo otroštvo, kot bi ga morali imeti. Pa ni čisto tako.

Če imajo sorodnike (predvsem brate in sestre), ki še vedno živijo z osebo, ki jih je zlorabljala, se običajno počutijo neizmerno krive, ker so sami temu ubežali, drugi pa še vedno trpijo. Oseba jim kasneje lahko oprosti ali pove, da nikoli ni zamerila česa podobnega, pa to ne bo dovolj, da bi se zlorabljeni posamezniki otresli krivde.