TO so optične iluzije, ki so sprožile številne polemike v preteklem letu, vse od domačih ljubljenčkov do predsednika ZDA - Joe-a Bidna.

optična iluzija (foto: profimedia) profimedia
2. 1. 2023

Ne jemljite vsega strogo resno, še posebej, če je to nekaj, kar najdete na internetu.V dobi lažnih novic in dezinformacij se pogosto zgodi, da ni vse tako, kot je videti na začetku. To morda še najbolj drži na družabnih omrežjih, kjer je v zadnjih 12 mesecih krožilo veliko videoposnetkov ali fotografij, ki razkrivajo eno stvar, v resnici pa oomenijo nekaj povsem drugega.

Tovrstne optične iluzije morda nimajo enakega potenciala škode kot druge zavajajoče informacije na spletu, vendar so se leta 2022 izkazale za vir razprav, zmede in občasnega veselja. Predstavljamo nekaj najbolj odmevnih. 

 Joe Biden: ugibanja o njegovih nogah

Neškodljiva fotografija predsednika Joe-ja Bidna, ko je ameriški predsednik v Ovalni pisarni, je Twitter obnorela že novembra. Preprosto zato, ker je njegov suknjič nesrečno položil na naslonjalo svojega stola.

“Obglavljen” pes osupnil internet

Lastnik psa je za Reddit poslal sliko svojega haskija Bleu, zaradi katere je bilo videti, kot da so mu odrezali glavo. Na srečo noben hišni ljubljenček ni bil poškodovan pri ustvarjanju viralne slike, ki je bila pravzaprav le slika psa, ki sedi na pločniku.

"Slika je bila objavljena po naključju. Družila sva se v pivovarni mojega prijatelja in on je ležal na betonski ploščadi, ki ima klančino, ki se spušča navzdol," je za Newsweek povedal Sievers. "Glavo je naslonil na rob in se ulegel, tako da ste lahko, ko sem posnel sliko, videli, kot da je obglavljen."

Domača mačka ali mačje božanstvo?

Nenavadne slike hišnih ljubljenčkov na spletu niso nič novega, a en posnetek mačke po imenu Goose, je vseeno osupnil ljubitelje vseh štirinožcev. Slika, na kateri se zdi, da je Goose med oblaki, je bila objavljena v reviji Reddit. 

Stewart je za Newsweek povedal: "Goose je domača mačka in Lucy je pila kavo zunaj in jo videla, kako hrepeneče gleda skozi okno." Zaradi nenavadne perspektive Goose zgleda kot božanstvo med oblaki, kot Mufasa v Levjem kralju.

Nenavadno ogledalo ali optična iluzija?

Mama in hčerka sta sprožili velike polemike na platformi TikTok, potem ko sta pokazali osupljivo različne odseve, ki jih ustvari ogledalo, čeprav predmeta, ki se je pojavil na med snenmanjem nista imeli teh predmetov pri sebi. Videoposnetek, pod naslovom spiritualglamour88 je dosegel 6,4 milijona ogledov, je mogoče slišati mamo, kako je njena hči "nekaj opazila", preden gledalce prosi, naj "to razložijo."

@spiritualglamour88 #mindblowing #closeyourrings #2022tiktok ♬ original sound - Star

Na videoposnetku lahko vidite punčko, kako stoji tik ob ogledalu. Mama pojasnjuje, da lahko, ko "pogledaš navzdol", še vedno vidiš njena stopala, čeprav je ogledalo obešeno samo od pasu navzgor.

Ste tudi sami kdaj opazili katero od teh optičnih prevar? Ali pa se spomnite katere druge optične prevare, ki je tokrat nismo omenili, pa bi bilo dobro, da bi jo? Opozorite nas na katero, ki bi jo bilo dobro vključiti v objavo in morda pripravimo kakšen članek tudi na to temo.