TO so simptomi bipolarne motnje, ki jih ljudje pogosto spregledajo!

TO so simptomi bipolarne motnje, ki jih ljudje pogosto spregledajo! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2023

Nekateri znaki bipolarne motnje so tako nenavadni ali neočitni, da jih sprva sploh ne razumemo ali ne jemljemo resno. V resnici pa je ključno, da smo nanje pozorni.

Pomanjkanje osredotočenosti

Lahko se zgodi, da imate veliko idej, ki jih ne znate kontrolirati. Morda med delom ugotovite, da morate nujno pobrisati prah, med kuhanjem pa kar naenkrat dobite idejo, da bi radi fotografirali nekaj na vašem vrtu. Težko se držite enega opravila naenkrat in misli vam nenehno bežijo k drugim stvarem.

Veliko energije

Pri posameznikih z bipolarno motnjo lahko prihaja do obdobij, ko imajo ogromno energije. Lahko se denimo pojavijo dnevi, ko sploh ne potrebujete spanca, saj ste enostavno preveč polni energije.

Nekontrolirana jeza

Morda nekoliko bolj redek simptom, ki pa se vseeno lahko pojavi. Morda opažate, da se hitro razjezite ali da v jezi delujete nerazumsko: lahko kričite ali celo postanete fizično nasilni.

Glasno in hitro govorjenje

Sploh v obdobjih, ko imate veliko energije, se lahko zgodi, da veliko govorite in da dobesedno ne morete utihniti. Ob tem govorite precej glasno in hitro.

Brezglavo zapravljanje

Pri bipolarnih ljudeh se lahko zgodi, da imajo intenzivna obdobja zapravljanja denarja. V tem času veliko nakupujete - tudi stvari, ki jih sploh ne potrebujete ali so celo neuporabne. 

Odvisnost

Poleg odvisnosti od nakupovanja lahko prihaja tudi do odvisnosti od drog, alkohola, iger na srečo ter drugih nezdravih navad.

V kolikor tudi pri sebi opazite navedene znake ali druga nezdrava vedenja, je pomembno, da si nujno poiščete strokovno pomoč.

Vir: yourtango.com