Urejen odnos omogoča spočetje

Urejen odnos omogoča spočetje (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2016

Vem, naslov je malce skrivnosten. Je resničen, vsaj kakor opažam pri svojem svetovalnem delu. Danes bom razmišljala o tem, kako pomembno je urediti partnerski odnos, da se lahko nato paru pridruži tudi majceno bitje. Ne verjamete?

Po tradicionalni kitajski medicini se telo ženske dobesedno zapre pred zmožnostjo spočetja otroka, če je v močnem stresu in skrbeh. Organizem mora skrbeti zgolj za osnovno delovanje ženske in vsako odstopanje bi lahko ogrožalo omajano splošno zdravje. Kot vemo, stres izvira iz naših notranjih stisk, frustracij, nerešenih zamer, želja, ki jih nikakor ne moremo doseči ali uresničiti, v stres nas spravljajo pomanjkanje časa, čedalje hitrejši tempo, nezaupanje, strahovi in kar je še dejavnikov, ki se jih niti ne zavedamo. Stisko pa ženski povzročajo tudi neurejeni partnerski odnosi in močno pomanjkanje zaupanja v varnost, ki naj bi jo nudil partner. Spočetje ni možno.

Zakaj danes poudarjam pomen urejenega partnerskega odnosa? Ker sem pred kratkim izvedela, da je že četrti par zanosil potem, ko sta obiskovala mojo Svetovalnico in smo se pogovarjali o njunih strahovih, pričakovanjih, kje se ne slišita, zakaj včasih tja v tri dni trmarita in se občasno izgubljata v tihih mašah, četudi se imata močno rada. To je proces, ki traja kar nekaj časa, par se skozi delo na odnosu bolje spoznava, začenja si bolj zaupati, začenjata razumeti, da je partnerstvo sodelovanje, in ne tekmovanje, naučita se, kako drug drugemu povedati, kaj se je zataknilo, pa ni bilo sporočeno, kako se slišati in zakaj sploh se truditi za odnos. Takemu paru vedno povem, da moramo zdaj postaviti res zdrave temelje njunega odnosa, saj ko pride dojenček v njuno življenje, se bo tudi njun partnerski odnos postavil na glavo oziroma se bo razbil za nekaj časa, ko bo vsa pozornost mamice usmerjena v malo bitjece, očka pa bo zraven za vso podporo in pomoč, a je običajno malce iztisnjen iz simbioze novopečene mamice in dojenčka.

Zadnji par je bil za ginekološko stroko povsem zdrav, a v mnogo letih nikakor nista mogla zanositi. Trudila sta se, upoštevala vse napotke zdravnikov, tudi izvenmaternično oploditev sta večkrat poskusila, a se ni nič 'prijelo'. V bolnišnici so jima kar direktno povedali, da naj si poiščeta terapevtsko pomoč, saj očitno na tem področju med njima nekaj ne štima. In tako sta našla pot do mene. Po določenem času in njunem trdem delu na odnosu in ob upoštevanju vseh nalog, ki sta jih prejela od mene, sta se začela zavedati, da je njun odnos kot en zanimiv živ organizem, ki raste skladno s tem, koliko vanj vlagaš. Tudi gospa se je vedno bolj začenjala zavedati, da je pozabila nase kot na žensko v najbolj žlahtni obliki, zanemarjala je svojo senzualnost in ženskost. Ko se je naučila in spoznala, kdaj utripajo jajčniki, kako naj bo prijazna do maternice in vsega, kar ta simbolno predstavlja (maternica je simbol ženske moči in sprejemanja sebe kot najboljšo verzijo), sta v nekaj mesecih zanosila povsem po naravni poti! Sem zelo vesela zanju, ki sta sicer imela vsega materialnega na pretek, le otroška sobica je samevala.

V Sloveniji se povečuje delež parov, ki tudi po dveh letih ne zmorejo zanositi. Zahtevni so do sebe in drugih, hitijo skozi izzive življenja in pozabijo na negovanje sebe in partnerskega odnosa. Trije pari, ki imajo že otročke kot rezultat dela na odnosu, še vedno obiskujejo Svetovalnico, saj želijo na novo urediti partnerski odnos, ki se je okrušil z rojstvom dojenčka. Z malo truda in upoštevanja nekaj napotkov so možna čudesa, kajti spočetje je prav to. Čudež!

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok