V spomin mrtvim lahko letos prižgete virtualne sveče

V spomin mrtvim lahko letos prižgete virtualne sveče (foto: profimedia) profimedia
29. 10. 2020

Bliža se čas, ko se ljudje še pogosteje spominjajo umrlih bližnjih in jim prižigajo sveče. Letos bo tudi dan mrtvih drugačen, saj se lahko gibljemo le v svoji regiji in vlada zaradi epidemije odsvetuje množičen obisk grobov.

Neprofitni zavod Candela (candela.rip) je razvil brezplačno storitev, ki v spomin mrtvim omogoča prižiganje virtualnih sveč. Kot so zapisali, to vsaj malo pomaga ublažiti bolečino ob izgubi, hkrati pa je prižiganje virtualnih sveč dostopnejše in bolj okolju prijazno.

Arhiv


Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zavod Candela spletno stran s storitvijo uporabnikom odprli pred nekaj dnevi, kmalu pa bo na voljo tudi aplikacija, ki bo na zaslonu telefona ali računalnika prikazovala gorečo svečko za točno določeno osebo.

"Naš cilj je omogočiti pristen, oseben spomin na pokojne tudi takrat, ko ne moremo ali ne želimo tega izražati s klasično svečko na pogrebu," so zapisali. Poleg tega, da so virtualne sveče v primerjavi s klasičnimi bolj okolju prijazne, omogočajo tudi izražanje čustev od kjerkoli in kadarkoli, so dodali.
Posebej v času epidemije novega koronavirusa, s katero je povezano izogibanje množicam in prepoved gibanja izven določenih pokrajin, bi lahko virtualne sveče pomagale pri varni in enako simbolni obeležitvi dneva spomina na mrtve, so navedli.

Preberite še: Fotoreportaža: Ljubljana ob začetku policijske ure - prazna in žalostna