Vam več pomenijo materialne stvari ali tisto, česar ne morete kupiti?

Vam več pomenijo materialne stvari ali tisto, česar ne morete kupiti? (foto: profimedia) profimedia
7. 2. 2018

Če bi lahko izbirali med novim pametnim telefonom ali izletom s prijateljem, kaj bi izbrali? Ljudje, ki na prva mesta ne postavljajo predmetov, ampak dobrine, ki se jih ne da kupiti, imajo bolj kvalitetno in polno življenje. Zakaj?

Kako se razlikujejo ljudje, ki jim več pomenijo sreča, prijateljstvo, nasmeh in tisti, ki vse svoje sanje vlagajo v kupovanje novih stvari?

Tisti, ki jim manj pomenijo materialne stvari …

Se zavedajo, da vse, kar lahko kupimo, nekoč mine. Novo stanovanje, drag nakit in zmogljiv pametni telefon so samo predmeti, ki se jih bomo naveličali ali pa bodo izgubili svojo vrednost. Če želite nekaj večjega in neminljivega, več časa posvetite sebi in osebam, ki vam veliko pomenijo. Ustavite se in poduhajte cvetje! Odprite oči za podrobnosti, ki vas bodo osrečile. Nenazadnje se boste na stara leta raje spominjali, kolikokrat ste ali niste večere preživeli v dobri družbi kot najboljše aplikacije ali nove omare, ki lepo dopolni spalnico.

Iščejo izzive. Bogatijo svoje znanje, širijo območje udobja in so bolj splošno razgledani kot mnogi, ki čas raje zapravljajo za obiskovanje trgovin in preverjanje, katera nova stvar jim bo polepšala dan. Če cenite še kaj drugega kot predmete, si boste vedno postavljali nove cilje, ki vam bodo omogočali rasti in postajati vedno boljši. Življenje je bolj vznemirljivo, ko se morate potruditi za napredovanje namesto doma preganjati dolgčas, obdani s predmeti, ki vas ne izpopolnjujejo.

Imajo manjše skrbi s prihodnostjo. Če nenehno razmišljate o denarju in kako bi ga lahko dobili še več, je pogled v prihodnost zagotovo zaskrbljujoč, saj ga nikoli ne bo dovolj. Kako boste kupili novo hišo, drag avto ali si privoščili še boljše počitnice kot lansko leto? Ne pravimo, da stabilno finančno stanje ni pomembno, vendar pa imajo ljudje, ki denarja ne postavljajo na prvo mesto, manj skrbi s prihodnostjo. S pozitivnim pristopom raje stremijo k osebni rasti in novim ciljem.

So manj podvrženi odvisnosti od elektronskih naprav. Dandanes je težko najti ljudi, ki niso prav nič odvisni od svojega pametnega telefona. Ker premore toliko funkcij, je pomembno spremenil naša življenja, tudi na bolje. Vendar pa veliko kvalitetneje živijo tisti, ki ga ne postavijo v središče svojega vsakdana. Znajo uživati v družbi dragih oseb, zares poslušati in se zabavati, ne da bi enkrat samkrat preverili stanje na družbenih omrežjih. Njihov čas kreirajo pristni odnosi in pogovori v živo, kar imajo veliko raje kot dopisovanje.

So boljše volje. V splošnem so nasmejani in dobro razpoloženi, saj nematerialne stvari osrečijo bolj kot drago darilo. Veselijo se dobrega dosežka prijatelja, z veseljem pripravijo zabavni večer in se odpravijo na izlet, ki jim še dolgo časa ostane v lepem spominu. Takšnih občutkov vam predmeti ne morejo dati. Vzhičenje ob trganju papirja in preizkušanju nove naprave je nekaj časa vznemirljivo, potem pa se občutek hitro razkadi in spet morate iskati nekaj novega, kar vas bo navdušilo. Bogatite se raje z izkušnjami, kot dragimi stvarmi.

Do polnejšega in kvalitetnejšega življenja vodi tudi nekaj napotkov …

  • Prenehajte se osredotočati na stvari, ki jih nimate. Raje se zahvalite za vse, kar vam je na razpolago. Hvaležnost vadite s preprosto vajo:
  1. Vsak dan se pred spanjem zahvalite za vsaj 3 stvari, ki so vam polepšale dan.
  2. Stvari naj ne bodo predmeti, ampak občutki in ljudje, ki vas obdajajo.
  3. Za še boljši rezultat lahko začnete pisati dnevnik hvaležnosti, ki ga boste z veseljem prelistali, ko imate slab dan.
  • Ne postavljajte si nerealnih ciljev. Upoštevajte svoje sposobnosti in koliko časa boste namenili dejavnosti.
  • Nehajte se primerjati z drugimi in živite svoje življenje. Odločitve naj ne temeljijo na mnenjih drugih, ampak na tem, kar si želite.
  • Iz napak se učite. Naj vas ne potrejo, ampak naj bodo spodbuda za naprej. Poberite se in začnite znova. Tokrat veste, kaj morate spremeniti.