Varno na spletu

21. 3. 2011

Verjetno ste naveličani stalnih sporočil o zadnjih pridelkih FarmVilla … In prav gotovo ne želite, da vaši ‘prijatelji’ na Facebooku vidijo vse vaše podatke. Lisa je zato pripravila nekaj nasvetov o upravljanju vašega Facebookovega računa.

Nastavitev zasebnosti

Za začetek pojdite na Uporabniški račun in zavihek Nastavitev zasebnosti. Pod Uredite nastavitve lahko določite, kdo lahko vidi vaš status ali vaše politično prepričanje, pa tudi to, kdo lahko komentira vaše objave in podobno. Prav tako lahko v seznamu blokiranih določite, kdo vse je preprosto prenadležen, da bi ga spuščali v svoj mali virtualni svet.

V poplavi aplikacij in predlaganih spletnih strani se vedno najdejo takšne, ki smetijo po našem zidu ali pošiljajo sporočila na naš e-naslov. Da bi reč uredili, gremo na Uredi nastavitve pod Aplikacije in spletne strani. Nekatere aplikacije zahtevajo dostop do vaših osebnih podatkov, vendar lahko navadno izklopite vsaj pošiljanje sporočil na svoj e-naslov.

Dodatna varnost

Kot so lahko bančni izpiski dober opomnik, da je bilo kompulzivno nakupovanje minuli vikend res pretirano, je dobro spremljati tudi aktivnosti na svojem računu. Da vas ne bi skrbelo, ali še kdo drug uporablja vaš Facebookov račun, pojdite na Uporabniški račun, Nastavitve računa, Account security in obkljukajte možnost prejemanja e-pošte, če se kdo vpiše na vaš račun z druge naprave ali računalnika.

In če ste se pozabili odjaviti s svojega računa na prijateljičinem računalniku, lahko to prav tako storite pod možnostjo Druge aktivnosti in kliknete na Končaj aktivnost. Dodatno lahko zaščitite svoj račun, če mu določite varnostno vprašanje. Pod Nastavitvami računa kliknite na Spremeni varnostno vprašanje in izberite enega od prednastavljenih vprašanj, potem pa vpišite še odgovor.

Če računa ne boste uporabljali nekaj časa, je morda bolje, da ga dezaktivirate. Pod Uporabniški račun, Nastavitve računa, Nastavitve pojdite na Deaktiviraj račun in kot razlog označite: To je le začasno. Kmalu bom nazaj. S svojim e-naslovom in geslom se lahko kadarkoli spet prijavite.

Fotografije

Vse prevečkrat se znajdemo v najbolj nerodnih situacijah, ko nekdo vztrajno fotografira. In jasno je, da bodo te fotke še prehitro končale na spletu in vi označeni na njih. Pod sliko je možnost Odstrani oznako, kar lahko naredi le lastnik fotografije ali pa označeni. Zadrega rešena.

Otroci, računalnik in internet

Dejstvo je, da se že otroci v vrtcu srečajo z računalnikom in tako tudi z internetom. Ampak kdaj je varno malčka pustiti samega za tipkovnico? Je to morda šele, ko zapusti gnezdo ali ko se vpiše na fakulteto?

Psihologi svetujejo, naj malčka seznanimo z računalnikom že v vrtcu oziroma prvih letih šole, saj so popolnoma sposobni brskanja po svojih najljubših straneh. Pomembno pa je, da sledimo, kje otrok brska in kaj išče. Tako operacijski sistemi Windows kot Mac ponujajo možnosti starševskega nadzora: odprite otroku uporabniški profil in določite, kateri program lahko uporablja, kdaj lahko uporablja računalnik in podobno.

Če otroku dovolite uporabo spleta, je smiselno naložiti program, ki filtrira vsebino in izpiše poročilo aktivnosti (npr. NetNanny ali pa Norton Online Family Premier).

Pri 8–9 letih otroci že uporabljajo klepetalnice, e-pošto in podobno, zato je dobro nadobudneže poučiti o primernosti uporabe besed in s tem povezanim tveganjem. Če torej neki osebi nečesa ne moremo izreči iz oči v oči, potem prav gotovo tudi ni primerno, da bi to napisali.

Vse do otrokovega 16. ali 17. leta strokovnjaki priporočajo nadzor nad vsebinami in programi, skupaj z odkritimi pogovori o primernem vedenju na spletu. Na spletu tiči ogromno nevarnosti in zank. Po tem pa le opustite nadzor, tako da bo otrok vedel, da mu zaupate. Vse drugo boste rešili z iskrenim pogovorom.