Vsak slab šef ima vsaj eno od teh lastnosti - se strinjate?

Vsak slab šef ima vsaj eno od teh lastnosti - se strinjate? (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2023

Kako bi opisali svojega šefa? Bi izbrali več pozitivnih ali negativnih pridevnikov? No, če ga najdete na spodnjem seznamu, potem očitno ni ravno za vzor ...

Ni vedno najlažje prevzeti vodilnih pozicij, saj temu sledi odgovornost. Hkrati nikoli ne more šef ravnati tako, da bodo zadovoljni čisto vsi zaposleni. Vendar lahko poskrbi za sproščeno delovno okolje, v katerem se bodo njegovi zaposleni počutili dobro in zato tudi učinkovito opravljali svoje delo. 

Avtorica Brigitte Hyacinth je na svojem Linked-in profilu delila seznam lastnosti, ki jih ima po njenem mnenju vsak slab šef.

Bi se strinjali z njo in ali prepoznate v tem svojega šefa? 

Mikromenedžment

Imate v svoji službi mikromenedžment? Potem ste na lastni koži izkusili, da to ubija inovativnost, krha zaupanje in hkrati daje občutek, da so zaposleni nesposobni. Če je nekdo najet za določeno delovno mesto, mu je potrebno pustiti opravljati svoje delo. 

Šteje napake

Nekateri šefi se osredotočijo samo na slabe lastnostni zaposlenih in štejejo njihove napake. Seveda jim vedno očitajo, kaj so naredili narobe, ko je le priložnost za to. Nekateri celo ne želijo najeti zelo pametnih in kreativnih zasposlenih, saj se bojijo, da jih bodo presegli. 

Ima najljubše zaposlene

Ste opazili, da šef vedno nagradi in potiska naprej iste sodelovce? Očitno ima list ljubih in manj ljubih zaposlenih. Tega nihče ne mara in tudi "najljubši" sodelavci običajno niso priljubljeni. 

Sebi pripisuje zasluge zaposlenih

Slabi vodilni bodo sebe prikazovali v najboljši luči, ne glede na to kaj morajo storiti. Tudi če to pomeni, da bodo sebe podpisali pod trdo delo zaposlenega, jim tega ne bo težko storiti. Njihova prioriteta je ohraniti dobro ime in nič drugega. 

Daje lažne obljube

Za to, da bi zaposleni opravili svoje delo, šef obljubi marsikaj, ko je cilj dosežen, pa vse to pozabi. Redko izpolni, kar obljubja. 

Ne prisluhne

Vam šef prisluhne, ali želi slišati samo dobre novice in pritrdilne odgovore, ko vas nekaj prosi? Dober šef bo prisluhnil zaposlenim, saj ve, da se tako najde marsikatera dobra ideja. 

Ne brani svojih zaposlenih

Ravno nasprotno: slab šef okrivi zaposlene za vsako stvar, tudi ko nanese na kakšen javen pogovor. Ne stoji za svojo ekipo, kar kaže na nesigurnost in nezaupanje. 

Ima pretirana pričakovanja

Ne slavi uspeha in nikoli ne izreče pohvale, saj meni, da je to zapravljanje časa. Nič ni dovolj dobro, vedno želi izboljšave in predvsem postavlja vedno višje cilje. Za zaposlene mu ni mar, zato jih preobremeni in jim vedno naloži še nekaj dodatnih nalog. 

"Podivja", ko nekaj ne gre po načrtu

Žal vedno ne gre vse tako, kot bi si želeli in slej ko prej se zgodi, da v službi ne dosežete kakšnega cilja. Kako se do vas ali do ekipe takrat vede šef? To pove veliko o njem. Slab šef bo samo kritiziral, žalil, ustrahoval ali celo zmerjal zaposlene. Ima namreč nizko čustveno inteligenco. 

Prelaga delo

Slab šef bo čim več svojega dela predal komu drugemu. Svoj položaj jemlje kot nekaj samoumevnega - tega si ni rabil zaslužiti s trdim delom. Ne zna dobro podajati navodil in usmeritev. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Strokovnjakinja pojasnjuje: So živila na naših policah sploh varna?