Zakaj je tako lepo biti zvest

Zakaj je tako lepo biti zvest (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
30. 9. 2014

Kolikokrat ste slišale moške razlagati, da je skok čez plot že iz pradavnine stvar čiste biologije? Ženske naj bi iskale najboljše gene, moški pa so programirani tako, da jih trosijo čim širše.

Vzroki

Moški, ki varajo, ženski radi zagotavljajo, da ljubijo in bodo vedno ljubili samo njo. In se niti ne lažejo tako zelo. V neki zelo obsežni nemški raziskavi je kar 80 odstotkov moških, ki so varali, zagotavljalo, da ljubijo le svojo partnerico. Precej jih je tudi izjavilo, da jim zvestoba veliko pomeni.

Dejstvo je tudi, da ni gena za nezvestobo. Poleg nezadovoljstva v spolnem življenju je drugi najpogostejši vzrok iskanje potrditve, ki jo povzroča razmeroma nizka stopnja samozavesti.

Toda kako to, da je še vedno približno 55 odstotkov žensk in 49 odstotkov moških že vsaj enkrat skočilo čez plot?

Strokovnjaki razlagajo, da je v večini primerov vzrok seksualna nezadovoljnost v zvezi. Če se nam partner na primer noče pridružiti pri skupnih konjičkih, se jih lahko lotimo tudi z drugimi ljudmi. Pri seksu pa to ne gre – ne da bi prevarali partnerja. Kaj to pomeni? Da morata partnerja ves čas tičati skupaj, da ne bi pomislila na skok čez plot? Odgovor je jasen: seveda ne!

'Protisredstvo'

Treba pa se je pogovarjati. Tudi o nezadovoljstvu v zakonski postelji. Ženske moramo svojim moškim povedati, kaj nam je všeč in kaj ne. Presenečene boste, kako zelo se bo vaš moški potrudil, da bi vam le ustregel.

Seveda pa morate biti tudi vi pripravljeni, da upoštevate njegove želje in ga poslušate. Tako boste poskrbeli za najpomembnejše, kar lahko storite za vajino ljubezen – da jo ohranjate živo.

Znaki

Ali lahko sploh kdaj zagotovo vemo, da nam bo partner vedno zvest? Ne, določeno tveganje vedno obstaja. Varanje se lahko zgodi tudi v živi, zadovoljivi zvezi, ko eden od partnerjev podleže želji po novih izzivih.

Lahko pa ste pozorni na določene alarmne signale. Se partner vede drugače kot sicer? Je nenadoma izjemno prijazen – ali pa preveč kritičen? Je z mislimi pogosto daleč stran? Ima nove hobije? In predvsem: kaj se skriva za tem? Se razvija naprej? Ali morda obstaja druga ženska?

In kaj, če res?

Potem si je treba vzeti čas, da se oba odločita, ali obstaja možnost, da začneta znova. Varanje je lahko tudi povod, da se odkrito in konstruktivno pogovorita o partnerskem odnosu. Pogovoriti se je treba popolnoma odkrito: kaj pogrešata v vajini zvezi, katere seksualne potrebe niso izpolnjene? Zelo pomembno pa je seveda zaupanje. Toda navadno je potrebno kar nekaj časa, da si partnerja znova zaupata.

Lahko se odločita za konec zveze in morda najdeta takšno, v kateri bosta rekla: “Lepo je biti zvest! ”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri